Разумът и националната отговорност победиха лобизма!

неделя, 23 декември 2018

 

ПОЗИЦИЯ

 на Атлантическия съвет на България

относно избора на F-16V Block 70 за многоцелеви боен самолет на българските Военновъздушни сили

 

Атлантическият съвет на България /АСБ/ с удовлетворение приема решението за избор на   F-16V Block 70, посочено в Доклада внесен в Министерския съвет на 21.12.2018 г., от Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната и Емил Караниколов – министър на икономиката.

АСБ винаги е  отстоявал позицията, че F-16V Block 70 е правилният избор за многоцелеви боен самолет на българските Военновъздушни сили.
Придобиването на F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и необходимото въоръжение, е най-добрият избор за изграждането на оперативно съвместими реални бойни способности на военно-въздушните ни сили. Свързването за десетилетия напред с най-мощната авиация в света – тази на САЩ е отлична предпоставка за преминаване  в бъдеще към следващо поколение бойни самолети.

АСБ оценява  положително избора на  технически по-способният самолет, в комплект с необходимото въоръжение, и факта, че междуведомствената група не се е подвела по предложението за доставка на повече бройки на конкурентния му самолет. Количеството не може да замести качеството, особено в бойната авиация. Предоставянето на повече бройки за същата цена би било за сметка на оборудването и осигуряването. Очакваме това решение да устои на всякакви възможни опити за атаки в идните месеци, особено що се отнася до броя самолети.

АСБ все пак остава озадачен от констатацията в Доклада: „В резултат на прилагането на Методиката [„Методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет“], предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация“.
Не е ясно как е получен този резултат, тъй като F-16V Block 70 безспорно превъзхожда по всички основни показатели JAS-39 C/D Gripen.

АСБ е убеден, че изборът на F-16V Block 70 е разумен от гледна точка на разширяването и задълбочаването на стратегическото партньорство между Българи и САЩ в интерес на националната и съюзната сигурност, особено пред лицето на нарастващите предизвикателства на коренно променената стратегическа среда след незаконното анексиране на Крим, руската агресия срещу Грузия и Украйна и нарушаването на военностратегическия баланс на силите в Черноморския регион в полза на Русия.

АСБ счита, че изборът на F-16V Block 70 е най-прекият път за премахване на порочната зависимост на Република България от Руската федерация в сферата на бойната авиация.

АСБ очаква, че Правителството и Парламента, в чиито правомощия е решаването на този ключов за изграждането на способностите на Българската армия въпрос, ще  завършат процедурата във възможно най-кратки срокове, така че до пролетта на новата 2019 г. да има подписан и влязъл в сила договор със САЩ за доставката на новите самолети.

АСБ ще реагира незабавно и остро на всеки опит на институции, които по закон не са оправомощени да вземат това решение, да се намесват открито или индиректно в процеса!

АСБ продължава да следи  внимателно темата и стартира задълбочен сравнителен анализ на перспективите пред развитието на бойната авиация. Той ще даде ясен отговор на въпроса дали договарянето на доставката на 16 (или 14) самолета сега  не би било за предпочитане, пред придобиването на 8 самолета сега и още 8 (или 6) в неопределено бъдеще.

АСБ припомня и своята инициатива от преди една година военновъздушната ни база в Граф Игнатиево да бъде именувана на българския герой Димитър Списаревски. Военните ни формирования трябва да носят имената на наши български герои, а не на чужденции, с меко казано, спорна роля в българската история.

АСБ призовава Министерството на отбраната да инициира незабавно процедура по преименуването на авиобазата в Граф Игнатиево, така че новите самолети да бъдат посрещнати възможно най-скоро в авиобаза „Димитър Списаревски”.

Дано 2019 е годината, в която ще започне истинското превъоръжаване на Българската армия!

 

Атлантически съвет на България

Програма „Национална и международна сигурност

 

 

 

Категории: ,