Военните бази на България трябва да носят имената на български герои

петък, 3 ноември 2017

 

 

ПОЗИЦИЯ

на

Атлантическия съвет на България

относно инициативата Трета авиационна база да се именува

„Димитър Списаревски“

01.11.2017 г.

 

Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови, по-високи изисквания пред системата за национална сигурност на България. Отговорната политика в областта на сигурността и отбраната на страната следва да отчита и необходимостта от издигане на по-високо ниво на  националното  самочувствие  и съзнание на българските граждани.
Поради тази причина ние, членовете на Атлантическия съвет на България (АСБ), считаме, че с цел съхраняване на националната памет и гордост на българския народ и за насърчаване на високия боен дух на военнослужещите в редиците на българската армия,

военните бази на територията на страната трябва да носят имената на героите на България.

Такъв национален герой е Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките имена в историята на българската авиация. При отбраната на небето над столицата, по време на бомбардировките през Втората световна война, той влиза във въздушен бой, сваля една от „въздушните крепости” на противника и се врязва в друга, като сваля и нея, жертвайки живота си, за да спаси хиляди невинни граждани.
Неговата саможертва разнася славата на българската изтребителна авиация далеч отвъд пределите на Родината.
Считаме, че днес паметта за нашите герои и техният пример, са необходими повече от всякога на българското общество. Дълг на всеки от нас е уважение и признателност към техния подвиг.

Затова ние настояваме Трета авиационна база, която осигурява въздушния суверенитет на Република България, наричана „Граф Игнатиево” по името на близкото населено място, да получи името Трета авиационна база „Димитър Списаревски”.

Нека с тази инициатива докажем, че България помни и почита геройски загиналите българи за свободата на Отечеството.
Призоваваме военно-патриотичните организации в страната да излязат с конкретни предложения пред Министерството на отбраната за официално наименуване на всички наши военни бази с имена на български герои и личности с принос към свободата, отбраната и военното изкуство на България.
Готови сме да ги подкрепим и да участваме в обществена дискусия по тази важна за патриотичния дух на нацията тема.


Категории: