Шпионският скандал през погледа на читателите на фейсбук страницата на АСБ

вторник, 24 септември 2019

Представяме на вашето внимание резултатите от нашето социологическо проучване, проведено на Фейсбук-страница ни под формата на въпроси през последните 10 дни. Темата е шпионският скандал след огласените на 09.09.2019 г. действия на прокуратурата и службите за сигурност против руската шпионска дейност у нас.
Според 88% от нашите читатели, разследването постепенно ще отшуми. Те не вярват, че то ще обхване и други аспекти и проявления на руската подривна дейност, като например ролята на ген. Решетников и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) в президентските избори у нас през 2016 г.

Мнозинство от 58% виждат в огласените на 09.09.2019 г. действия против руския шпионаж в България едно напълно конюнктурно, еднократно действие, дължащо се на местните избори. Останалите 42% възпримат това като много закъснял и труден процес на осъзнаване, че досегашният модел на отношенията ни с Москва е изчерпан и напълно несъвместим с членството в НАТО и ЕС.
Според 77% от анкетираните фокусът на посланието, което държавата иска да излъчи, е насочен към НАТО и ЕС, а не към Москва. Целта е да се демонстрира, че България днес е надежден съюзник и че възнамерява да промени пасивната си политика спрямо руската хибридниа война против нас. А не да изпрати решителен сигнал на Кремъл, че България вече няма да търпи руска намеса.

Мнозинство от 65% от нашите читатели мислят, че шпионският скандал няма да навреди на руските енергийни проекти у нас. В крайна сметка, скандалът ще отшуми, властите ще демонстрират характер пред Москва и ще натрупат авторитет пред НАТО и ЕС, но руските енергийни проекти у нас ще се осъществят под формулата „взаимен интерес“.
Фактът, че до момента Москва не е реагирала остро на предприетите от 09.09.2019 г. досега действия против руския шпионаж у нас се обяснява от 88% от анкетираните с това, че Кремъл е получил предварително уверения, че най-накрая процесът ще приключи по взаимноприемлив и за двете страни начин.
Каквото и да е излязло в публичното пространство по разследването до момента, отговорите на нашите читатели показват, че гражданското общество е критично мислещо и очаква да види конкретни резултати.

За това дали една инициатива е добра или лоша се съди по нейните резултати, а не по обявените намерения и началните й проявления. Затова и ние в позицията ни от 10.09.2019 г. заявихме, че крайната оценка ще се даде според резултатите.
Впечатление прави липсата на остра реакция от страна на Москва, което поражда съмнения за предварително осъществени контакти с руските власти, с цел оптимизиране на последствията от скандала.

Не можем в този контекст да не отбележим и факта, че броени дни след началото на скандала мълниеносно беше подписан договорът за строежа на „Турски поток“ през нашата територия. Това поражда много въпросителни. На фона на политически неблагоприятната за Москва ситуация, тя, за сметка на това, получава изключително добри резултати в енергетиката. Напомняме, че през пролетта на 1999 г. България подкрепи операцията на НАТО в Югославия, като тогава действа като фактически член на Алианса. Това беше тежък политически удар за Руската федерация от страна на България, но, за сметка на това, през есента на същата година руската „Лукойл“ купи „Нефтохим“…

Да се надяваме, че шпионският скандал няма да се окаже един ден димна завеса, зад която Кремъл ще е успял да наложи всичките свои интереси в българската енергетика, включително и по отношение на АЕЦ „Белене“.

Пресцентър на Атлантическия съвет на България

Категории: