ВЪПРОСЪТ ЗА СВАЛЯНЕТО НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА МЯСТО В ДНЕВНИЯ РЕД НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС

сряда, 27 септември 2017

 

Декларация на Атлантическия съвет на България

 

Атлантическият съвет на България следи с повишено внимание зачестилите в последно време изявления на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов относно политиката на санкции, наложена от държавите-членки на Европейския съюз на отделни представители на Руската федерация и респективно – ограничаваща икономическите отношения  и сътрудничество с тази държава.

Буди основателна тревога и безпокойство фактът, че тези изявления идват в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка АСБ напомня, че въведените ограничения (санкции) са изцяло в рамките на Общата външна политика и политиката на сигурност на Съюза, както и в изпълнение на конкретните цели на тази политика. От месец март 2014 година ЕС прилага тесен кръг от ограничителни мерки спрямо Руската федерация като дипломатичен отговор на редица нейни неправомерни действия, довели до осъдително нарушение на международното право, както и на двустранни договори и споразумения между Руската федерация и Украйна. Санкциите са необходим мирен инструмент, възпрепятстващ по-нататъшната ескалация на напрежението между тези две държави. Те са отговор на демократичния свят на руската агресия срещу Украйна, довела до хиляди невинни жертви, до незаконно анексиране на украинска територия – полуостров Крим, до продължаваща дестабилизация – включително чрез централизирана подкрепа за сепаратистки и терористични групировки, на други части на страната – Донецка и Луганска области.

АСБ обръща специално внимание, че санкциите не са насочени срещу руския народ или руския бизнес като цяло. Те по никакъв начин не се отразят негативно на българо-руските отношения, особено на българския стремеж към равноправие в тези отношения. Точно обратното. Санкционният инструмент дава възможност на българската страна да защити много по-успешно българския национален интерес в отношенията си с Руската федерация. Санкциите въвеждат ограничения за  пътувания на определени лица, замразяват техни активи, възпрепятстват контакти и икономическа активност, но главно в незаконно окупираната от Руската федерация територия на Украйна. Затова и изявленията за „сваляне на санкциите” изпращат крайно неприемливо и вредящо на националните интереси на България, послание. Те оставят неприятното усещане за съществуване на антиевропейска и антибългарска задкулисна договореност, за задкулисна подкрепа от българска страна на лица и образувания обхванати от санкциите. А това е не само политически, но и морално осъдително.

АСБ  остро осъжда последното изявление на премиера Бойко Борисов направено пред премиера на Република Полша г-жа Беата Шидло, в което той се ангажира с твърдението, че България ще постави въпроса за отпадане на санкциите по време на своето председателство на Съвета на ЕС.

АСБ преценява, че този въпрос може да бъде поставян и дискутиран само и единствено, когато бъдат изпълнени Минските договорености и Резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г.  озаглавена „Territorial integrity of Ukraine”.

АСБ е категоричен, че включването на въпрос от българска страна за „отпадане на санкциите” срещу Руската федерация по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще постави страната ни в крайно неадекватна позиция. Съществуват далеч по-важни и отговорни задачи и въпроси, които България трябва да постави по време на своето председателство. И те са свързани на първо място с ускоряването на процесите на евроатлантическа интеграция в региона на Западните Балкани, с очертаването на евроатлантическата перспектива на Република Македония на първо място.

АСБ припомня, че слоганът на българското председателство на Съвета на ЕС е „Съединението прави силата“. И в него е вложено съдържание за запазването на единството и солидарността между държавите-членки. Поставянето на въпроса за „отпадане на санкциите” наложени на държава извън европейското семейство – Руската федерация, заради нейното нецивилизовано поведение спрямо  държава, стремяща се да стане член на това семейство, каквато държава е Украйна, е политически ход насочен срещу българските национални интереси и принципите на единство и солидарност в ЕС. Още повече, че основните послания, които нашата страна желае да отправи по време на председателството, са вече публично огласени и те са: консенсус, конкурентноспособност и кохезия. Евентуалното поставяне на въпроса за „отпадане на санкциите” и то именно от българска страна ще бъде сериозен удар върху авторитета на нашата държава.

АСБ е убеден, че най-малко на България, като трайно потърпевша от агресивната руска и съветската политика, подхожда ролята на лобист на Кремъл. След последния „Доклад за заплахите за националната сигурност” на правителството подобен лобистки реверанс към държава – застрашаваща днес българската национална сигурност, е проява на безотговорност.

АСБ ясно и категорично настоява:

ВЪПРОСЪТ ЗА СВАЛЯНЕТО НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЯМА МЯСТО В ДНЕВНИЯ РЕД НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС.

 

УС на Атлантическия съвет на България

27.09.2017 г.

 

Категории: ,