Честит празник на българската храброст и на българското войнство!

понеделник, 6 май 2019

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ, АДМИРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И МИЧМАНИ, ВОЙНИЦИ И МАТРОСИ, КУРСАНТИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ,

ПОЧИТАЕМИ ВЕТЕРАНИ ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ,

 

Атлантическият съвет на България ви поднася сърдечни поздрави и пожелания по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия!

Заедно с вас скланяме чела пред силата на духа и на оръжието българско, осветили пътя на предците ни и заплатили правото на българската нация да пребъде и през XXI век.

Храбростта и саможертвата, донесени в земята ни  от конниците на Исперих, остават нравствен факел и вечен образец за всички поколения български воини, които в боевете за национално обединение и освобождение на Отечеството, в сражения срещу многоброен и изкусен противник, проявяват чудеса от смелост, воинско майсторство, пълководчески талант, стоицизъм и морална извисеност.

Българската войска посрещна петнадесетата годишнината от членството ни в НАТО все така безсамолетна, безкорабна и безтанкова. Повече от 5 000 длъжности за професионални войници остават незаети. Петнадесет години управляващите партии и коалиции усърдно нехаят за бъдещето на най-мощната въоръжена сила на народа ни, за неотложните, отдавна закъснели живителни глътки въздух, наричани високопарно „модернизация”, „трансформация” или „постигане на натовски стандарти”.

За да я има България, със сигурност трябва да оцелее и Българската армия. С модерни, гъвкави, окомплектовани и мотивирани Сухопътни войски, Военновъздушни и Военноморски сили. Със собствена логистика и научен потенциал, с работеща отбранителна промишленост, с млади, подготвени, ерудирани и храбри командири, щабни специалисти, сержанти и мичмани, войници и матроси.

Защото свърши стратегическият уют, на който се уповаваха българските политици. Днес терористи, фундаменталисти, врагове на човечеството ежеседмично убиват невинни люде и готвят все по-опасни провокации. На североизток в доскоро мирното Черно море един тираничен режим превърна полуостров Крим в най-милитаризираното кътче от Стария континент. И който наднича към утрешните хоризонти с прашасали уреди от периода на временна и частична стабилизация на социализма, рискува да остане излъган, изолиран и разбит.

Винаги в покрусни дни народът български е търсил опора и упование в най-силната структура на държавата и на нацията. И тя, войската българска, отново и отново е изправяла снага за съзидание, за победи и за възход, на които са я орисали ханове и царе, будители и апостоли.

Да ни е честит светлият празник на българската храброст и на българското войнство!

Да крепне, да процъфтява и да пребъде свидното ни Отечество!

 

 Атлантически съвет  на България

 

 

 

 

Категории: