ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

петък, 22 септември 2017

 

Атлантическият съвет на България поздравява всички български граждани с Деня на независимостта.

Възстановяването на българската държавна независимост е дълъг исторически процес. Той започва с призива на Паисий Хилендарски да знаем своя род, език и древна слава. Преминава през борбите за църковна независимост, когато сами определяме не само вярата си, но и етническите граници на бъдещата българска държава. Върхови събития в този процес са още Априлското въстание от 1876 г., участието на българското опълчение в руско-турската война от 1877-1878 г. и 6-ти септември 1885 г. – Денят на Съединението.

Българската независимост е наше национално дело. Категорично не приемаме заслуги за нея да си приписват чужди държави, доказали многократно, че искат да поставят държавата ни в зависимост от своята политика. България загуби трагично своята независимост през септември 1944 година. Тогава датата 22 септември 1908 година бе заличена от календара на официалните ни призници.  Но благодарение на борбата за свобода и демокрация, на членството ни в евроатлантическото семейство на свободните и независими държави, ние отново имаме своята безценна независимост.

Ние, членовете на Атлантическият съвет на България, ценим нашата българска независимост.  За нас тя е като величествен монумент на националното ни себепризнаване като достоен, свободолюбив и независим народ. Пред този монумент ние скланяме глави и днес,  в израз на почит и уважение към личностите, без чието дело нямаше да имаме най-скъпото си притежание като народ:  свободата и независимостта. Съдбата ни показа, че независимостта се постига, но и се губи. Затова и наш дълг е да отстояваме своята независимост с воля и решителност на които ни дава право, както историята, така и съвремието.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА!

Категории: