Руската намеса в избори – част от хибридната война на Кремъл срещу европейските ценности

събота, 1 декември 2018

 

На 30.11.2018 г., Програма „Гражданско общество и демокрация“ към Атлантическия съвет на България организира семинар на тема
„Руската хибридна агресия срещу европейските ценности. Намеса при провеждане на избори“.

Доклади изнесоха политолозите доц. Евген Магда (гостуващ тази седмица на АСБ), преподавател в Политехническия университет в Киев и изпълнителен директор на Института за световна политика, и доц. Момчил Дойчев,  преподавател в Нов български университет и член на Управителния съвет на АСБ. Модератор бе експредседателят на ХХХVI –то Народно събрание на Р България доц. Александър Йорданов, член на Управителния съвет и директор на Програма „Гражданско общество и демокрация“ на АСБ. На семинара присъстваха преподаватели, студенти, експерти и представители на дипломатическия корпус.

 

 

В уводните си думи доц. Йорданов очерта ситуацията на ескалиращо напрежение в Черноморския регион след руската агресия в Керченския проток. Подчерта, че агресията на Кремъл срещу Украйна е по същество агресия против Обединена Европа и в частност България, която се намира на предна линия.
Необходимо е значително засилване на присъствието на НАТО у нас, ускорен курс на превъоръжаване, прогонване на руски шпиони от България и ограничаване на контактите с Русия, докато Кремъл продължава да следва агресивната си политика.

 

Доц д-р Евген Магда и г-жа Олена Коцева, член на УС на Атлантическия съвет осъществила симултанния превод

 

В изложението си доц. Магда посочи като основна мотивация за намесата на Кремъл в провеждането на избори в свободния свят презрението на руския управляващ елит към демокрацията и същевременно неговият стремеж да се възползва от слабостите в демократичните процедури в западните страни в осъществяването на имперските си амбиции. Бе изтъкнато, че в законодателствата на страните от ЕС (с малки изключения) няма предвидена адекватна защита срещу чужда враждебна намеса в изборния процес. Поради това за Русия досега е възможно да показва безнаказано политически мускули навън с цел да подрива Обединена Европа. В САЩ, според доц. Магда, руските пропагандатори не са заложили на определен кандидат на последните президентски избори, а са искали да направят демонстрация на сила, създавайки впечатление, че могат да повлияят дори на американския изборен процес.  В Украйна до Революцията на достойнството и последвалите окупация и незаконна анексия на Крим и войната в Донбас през 2014г. Русия не просто се е намесвала в изборите, а директно е влияела върху това кой управлява страната. Към днешна дата Кремъл с ескалацията на напрежението се стреми към унищожаване на основите на украинската държавност, възползвайки се от институционални слабости. Макар и путинистката пропаганда да не е в състояние да измени крайния резултат от предстоящите президентски и парламентарни избори през следващата година, тя би могла да наруши изборния процес в определени региони и да се опита да дестабилизара политическата ситуация в Украйна. По отношение на изборите за Европейския парламент през май 2019 г. украинският полотолог и водещ специалист по темата за хибридната война заяви, че основната цел на Кремъл е отслабване на традиционните партии и засилване на популистите и радикалите, отхвърлящи ЕС и сътрудничещи си в различна степен с путинисткия режим.

 

Доц. д-р Александър Йорданов и доц. д-р Момчил Дойчев

 

Доц. Дойчев предложи идеологически анализ, обясняващ как се е стигнало до сегашното положение, при което Русия води хибридна война срещу европейските ценности и се намесва в демократичните процедури на редица държави от свободния свят. Крахът на съветската система е следствие не само на икономическа слабост, а и поради категорична загуба на битката на идеи срещу Запада. След промените през 1989 г. наследниците на съветските служби изготвят стратегия за идеологическа и психологическа война срещу свободния свят, която кулминира в сегашната руска хибридна агресия. През 90-те години те се възползват от наивните представи за „Края на историята“, според които Русия ще се включи в триумфиращия либерален модел. Днес, не на последно място благодарение на слабото политическо лидерство в Европа (в сравнение с това от времето на промените), кремълският модел на „суверенна демокрация“ показва своето истинско неототалитарно лице и подривайки европейските ценности, се стреми директно към разпад на ЕС и унищожаване на Обединена Европа. „Полезни идиоти“ на путинисткия режим в тази цялостна кампания са както крайнолеви, така и крайнодесни радикали.
Възползвайки се от вътрешни слабости на свободния свят като неомарксизма и „новия консерватизъм“ Кремъл цели фрагментирането на европейските общества чрез насъскването срещу или помежду на определени малцинствени групи, което да вкара Европа в хаос и да торпилира демократичния процес.
Доц. Дойчев се спря на актуално изследване на „Евробарометър“, което показва, че европейските граждани все по-добре си дават сметка за заплахите пред свободата и демокрацията. Според тези данни 61% от гражданите на ЕС се боят от кибератаки по време на избори, а 59% смятат, че чужда враждебна сила се опитва да се намеси директно в изборния процес. Резултатите от това изследване за България са обезпокоителни. Макар че близо две трети от българските граждани са убедени, че изборите не се провеждат честно, само малко над половината посочват свободата на словото като важен фактор в демократичния процес (стойност далеч под средните за ЕС).

След докладите последва оживена дискусия. Бяха дадени примери за руската намеса в различни европейски страни. Общото мнение бе, че ако хибридната война на Кремъл срещу Европа може да бъде оприличена на шахматна партия, то тя се намира в своя мителшпил. Сегашната ескалация на напрежението показва, че путинсткият режим се стреми към скорошна развръзка, тъй като времевият хоризонт пред него е ограничен.

В България, която е основна жертва на хибридната агресия и обект на новите руски имперски амбиции, все още няма достатъчно разбиране за тази заплаха. Това се дължи на първо място на политически партии и медийни канали, които се намират под зависимост от страна на Кремъл и целенасочено действат против атлантическата и европейска идентичност на страната. Необходимо е съществено повишаване на гражданската и политическата култура на българското общество, за да може то успешно да се противопостави на руската намеса и агресия.

 

Пресцентър на Атлантическия съвет на България

 

Категории: