Ракетен и въздушен погром за „частната“ руска армия в Сирия

вторник, 13 февруари 2018

„Товар 200“ и „Товар 300“ се надпреварват към Москва *

На 9 февруари, петък, руската „частна” армия на Вагнер даде няколкостотин жертви. Засега данните са различни: от 200 до 600 души са влезли в графата „Товар 200”. Сиреч са мъртви. За „Товар 300” (тежко ранени) сведенията са още по-оскъдни. Защото са свръхсекретни. Още през 2015 г. президентът Путин издаде указ, с която всички загуби на руските войски бяха обявени за най-строга държавна тайна.

ЧВК „Вагнер” е маскировъчно название на най-боеспособните руски подразделения в Сирия, които станаха популярни с ироничния код „там-ги-няма” („их-там-нет”)

 

1.Какъв бе замисълът на операцията срещу кюрдите в района на р. Ефрат?

Главна цел на руско-сирийските (на Башар Асад) войски бе богатият на нефт район в Юго-Западна Сирия, към който Русия отдавна проявява интерес. Въпреки че Асад, Кремъл и иранските им съюзници контролират от 40 до 50 % от сирийската територия, те не притежават достатъчно ресурси нито за продължителни бойни действия в този район, нито за възстановяване на разрушенията върху контролираната територия. Затова Кремъл решава да превземе нефтения район на 80 км от Дейр-ез-Зор, където „Роснефт” и „Газпром” биха могли да развият бизнеса си. Но броени дни преди да започне офанзивата на руските стратези, те са изпреварени от сирийската опозиция, която е част от антитерористичната коалиция, оглавявана от САЩ. В подразделенията на сирийската опозиция, включително и на първа бойна линия, участват  американски военни съветници.

Кремъл поема риска да „опипа”  спорния район и да го превземе при по-слаба съпротива. Отначало операцията се готви като демонстрация на сила, но след демонстрационното разрушаване на моста над р. Ефрат, строен от руски инженерни подразделения, ощетената страна форсирано трупа настъпателен потенциал.

2. Развитие на операцията

Генерал Хасан е кюрдският командир на Сирийските демократични сили в зоната на бойните действия. Върху картата, постоянно допълвана от щабни офицери, той показва точното място на изток от гр.  Дейр-ез-Зор, където се съсредоточават танкове и артилерия от силите на Башар Асад. На 7 февруари, сряда вечерта, те започват придвижване срещу щаба на ген. Хасан, където са разположени и съветници от Силите за специални операции на САЩ. Както всички кюрдски военачалници, ген. Хасан не съобщава цялото си име.

Към 21.30, половин час преди настъплението на противника, ген. Хасан се обажда на руския офицер за свръзка в Дейр-ез-Зор, с когото редовно контактува. „Заявих, че не бихме желали да атакуваме войските им и ги приканих да прекратят операцията си. Руснаците не се съгласиха. Отричаха данните ми и твърдяха, че нищо не се е случило”, казва ген. Хасан пред неколцина журналисти, пристигнали заедно с генерал-майор Джеймс Джарард, който контролира американските специални сили в Сирия и Ирак.

Американските офицери правят подобен опит да предотвратят сблъсъка. В четвъртък Пентагонът излиза с официално становище, че „представителите на коалицията поддържаха постоянен контакт с руските си колеги преди, до и след началото на настъплението. Руските офицери увериха представителите на коалицията, че няма да атакуват разположените наблизо коалиционни сили”.

Атаката започва в 22 ч. със залпов огън от оръдия и танкове на настъпващата групировка, обяснява ген. Хасан. Снарядите избухват само на 450 м от позициите на американците и на Сирийските демократични сили. В настъплението участват батальонна тактическа група с повече от 10 танка и около 30 бронирани бойни машини. След като американците се изтеглят от първа линия, руското командване решава да развие настъплението и да въведе в боя втората батальонна тактическа група, чийто състав засега не е известен.

ВВС и специалните сили на САЩ веднага нанасят унищожителни удари по групировката.

Първоначално противникът е обстрелван от високоточна мобилна ракетно-артилерийска оперативно-тактическа система  HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), чийто ракети само за 5 мин. долитат на 200 км и са в състояние с един залп да поразят 50 цели. Насочвани от дронове, тези системи унищожават руските прикриващи батареи. След като ликвидира първия ешалон на руските наемници и на бойците на Асад, американската артилерия поразява втората батальонна тактическа група и осигуряващите тилови подразделения.

Същевремнно действа и системата за радиоелектронна борба (РЕБ), която прекъсва свръзката в тактическите звена. Въздушното превъзходство е гарантирано от две двойки самолети F-22 Raptor, които следят и за вероятна поява на руски самолети.

В разгара на боя, разказва ген. Хасан, му се обажда посоченият руски офицер, който моли за временно прекратяване на бойните действия, за да бъдат прибрани убитите и ранените. Става дума за бойни действия, които същият този руски офицер преди часове разпалено е отричал. Но кюрдският командир вече познава руското коварство. „Не вярваме на руснаците”, отсича генералът. Два часа след началото на контраударите са унищожени близо 80 % от силите на руските наемници и на асадистите. След което започва „ловът на бълхи”: под прикритието на F-22 вертолети прочистват района и довършват съпротивата на отделни бойци.

Загубите на противника достигат до 90 % от оръжието и техниката и 70-80 % от личния състав. Американските подразделения не регистрират загуби. Времетраенето на операцията е по-малко от 6 часа.

3. Защо данните за руските загуби са толкова противоречиви?

Главна причина е пълната секретност над печално завършилата руска операция. Вероятно жертвите от първата батальонна тактическа група са 217 наемници от частната армия на Вагнер. Втората група в състав от поне три роти е разбита при марша към района на бойните действия. Оттук идва разликата в броя на жертвите. Но общият брой на загиналите руснаци е по-близо до 640, отколкото до 217.

4. Какво представлява частната военна компания (ЧВК) на Вагнер и защо някои твърдят, че само тя е понесли загуби?

ЧВК „Вагнер” е маскировъчно название на най-боеспособните руски подразделения в Сирия, които станаха популярни с ироничния код „там-ги-няма” („их-там-нет”).

Това са същите щурмови групи от руския „спецназ” (сили за специални операции), които избиваха мирни украински жители в Донбас и превземаха Крим, предаден от администрацията на Янукович.

Преди да влязат в бой руските наемници предават документите си в щаба и обличат асадистки униформи. Всъщност те са професионални руски военнослужещи. Коалицията на САЩ и Сирийските демократични сили е отлично информирана за техните „магии” и постоянно следи придвижването им.

Истинският шеф на фирмата с псевдоним Вагнер е запасен подполковник от специалните сили на Руската федерация, подчинени на ГРУ. Последната му длъжност е командир на отряд (батальон) от Втора отделна бригада, дислоцирана край гр. Псков.

„Частното” формирование крие източниците си за финансиране. Повече от ясно е, че изворът им е във военния бюджет на РФ. Като легенда се използват примери за „волни пожертвования” от оръжейни фирми, компании от военно-промишления комплекс, „патриотични” НПО и др. измишльотини, предназначени да скрият пряката връзка на ЧВК „Вагнер” с ГРУ. Кой би могъл да ни убеди, че в Путинова Русия без одобрението на Кремъл някой просто така ще превежда милиони долари на частна военна фирма?

5. Какви са вероятните последици за московските стратези?

Вестта за пълния разгром на уж елитните руски наемници предизвика шок както в щаба на руските войски в Сирия, така и в Москва. Главно заради мощта и решителността, с която бе нанесен ударът. Унищожените руски сили са около 20 % от общия брой на войските, годни за активни действия. Пентагонът официално обяви, че са ликвидирани войски на Асад при настъплението им срещу сили на коалицията. Никакви руски военнослужещи не са забелязани в района, твърдят американците. Нали „ги няма”?! А и ако ги е имало, са били облечени в униформи на Асад. Как да бъдат разпознати на бойното поле?!

През следващото денонощия със самолети към Русия са транпортирани около 150 ранени бойци. Част от ранените са хоспитализирани в руските военновъздушни бази в Сирия.

Кремъл засега се въздържа от реакция. Официално бе изказана „дълбока загриженост” от ситуацията. Сигурно в близко бъдеще Русия няма да предприема действия в зоната, където получи жесток урок.

Според експерти, при следващ сблъсък с антиасадовската коалиция Русия рискува да загуби всичките си бази в Сирия само след три денонощия бойни действия.

Ден след обсъжданите събития около Дамаск започна операция на Израелската армия (ЦАХАЛ). След като откриват ирански дрон във въздушното си пространство, израелските ВВС го унищожават и нанасят масирани удари по военни обекти на „Хизбула” и на Асад. В хода на боевете е поразен израелски самолет (вероятно от ракета С-300). В отговор ВВС на Израел унищожават 8 противникови батареи за ПВО.

Изводи:

Съществува вероятност през близките дни да се активизират бойните действия в централната част на Сирия. Ситуацията около руската военна групировка бележи тенденция към влошаване, което може да доведе до цялостното й евакуиране, ако не бъде постигнато политическо споразумение. Което закономерно вещае крах на режима на Асад.

Силите на САЩ демонстрираха пълно превъзходство в анализирания театър на военните действия. Превъзходството е военно-техническо, ресурсно, интелектуално. Превъзходство във философията, в методите, в средствата за свръзка и управление, в отношението към живота и здравето на личния състав. Защото „Войнишката кръв не е вода”. За разлика от концепцията на руските царе, генерални секретари и президенти, според които „женорята ще народят още мужици” след безсмислените жертви, дадени в името на „Бог, цар, Отечество”.

Руските войски осъществиха поредната си некадърно планирана операция, която бе разгадана още в хода на подготовката. Стана очебийно, че руските „специални” богатири са тотално невъоръжени и неподготвени да водят нощни бойни действия, не притежават необходимите средства за наблюдение и комуникация, не са тренирани и изпадат в паника при нощен бой. Руските наемници и бойците на Асад бяха поразени като мишени на стрелбище, без дори да разберат откъде идват ударите и как биха могли поне частично да се предпазят от поражение.

 

Тях вече наистина ги няма….

Без превод и без коментар:

(информация от Telegram-канал WarGonzo, поддържан от военния кореспондент Семьон Пегов)

Голос 1: »…Короче, это нахуй разъебали наших, вот короче. В одной роте нах@й 200 человек нахуй двухсотых сразу же, в другой 10 человек и вот про третью не знаю, но там тоже растрепали очень сильно вообще вот короче три роты пострадало, вот били пиндосы, сначала артой накрыли нах@й епыть вот а потом подняли нахуй 4 вертушки и в карусель запустили короче из крупнокалиберных пулеметов нах@й, короче всех х@ячили у наших кроме автоматов нах@й небыло вообще ничего, вот ну не говоря там о каком то пзрк и так далее, короче растрепали там ваще ну устроили ад там и пиндосы конкретно и четко знали нах@й что это мы идем, русские вот наши шли завод отжимать а они на этом заводе короче сидели короче мы пизды получили ваще жестких нах@й вот щас мне пацаны отзвонились нах@й там сидят бухают короче, много очень нахуй блять пропавших без вести ну это короче пиздец ваще там блять еще одно унижение блять и ну короче с нами нахуй нуниктовообще нах@й не считается как с чертями поступили вообще думаю что наши сейчас заднюю блять врубят нах@й наше правительство и никто ничего никакую ответку ничего не сделает и никто никого не уничтожит. за это нах@й вот такие вот у нас потери!»

Голос 2: «Брат, ну смотри. Там 177 убитых — только 5-я рота. 2-ку практически не зацепило. Короче 5-ку всю уничтожили, их раскатали там авиацией, вертушками, артиллерией и курды с американцами на них поперли, у пацанов просто не было шансов, 5-ка легла почти вся. Вот остатки тяжелых, сейчас «Тюльпан» придет ночью сегодня, будем тогда встречать уже. Давай, на связи. Викторович тоже, по-моему, если наши, тоже минусовой».

Голос 3: «Короче парняга сейчас отзвонился, они в колонну выстроились, они не доехали до этих метров триста, бл@дь, семьсот, говорит, до позиций, один взвод вперед пошел, а эти, колонна, стояла. Они короче метров триста не доехали. Эти американский флаг подняли и по ним арта начала жестко ху@чить, а потом вертушки подлетели и начали еб@шить всех, вот и бегали… Сейчас парняга отзвонил — в общей сложности 215 «двухсотых», вроде так, короче раскатали просто жестко… Обозначили себя… Наши вообще на что надеялись? Типа сами съ@бутся? Напугаются? Х@й знает… Короче, такая х@йня… Кого-то вообще опознать не могут, там народу до фига. Они стоячую колонну пох@ячили просто артой даже, пехота даже не выдвигалась, чисто артой нах@ячили, и все и пиздец».

Голос 4: «Из техники, говорит, уцелел один танк и один БРДМ, а все остальные «бардаки», все остальные танки были уничтожены в первые минуты боя сразу»…


* Статията е подготвена за публикация от военния журналист и медиен експерт на Атлантическия съвет на България капитан I ранг о.р. Васил Данов по материали от международния информационен поток

 

Категории: