Президентското вето е срещу българския национален интерес

вторник, 23 юли 2019

Позиция
на Атлантическия съвет на България

Както вече предвидихме, президентът на Република България господин Румен Радев упражни правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България и върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за ратифициране на международните договори за придобиване на самолетите F-16 блок 70/72.
С това свое действие президентът наложи вето върху българския национален интерес!

Това е вето върху началото на процеса на технологично превъоръжаване на българските въоръжени сили!
Това е вето върху бъдещето на Военновъздушните сили!
Този ход на господин Радев саботира националните ни усилия да изградим по-силна България в по-силен Алианс!
Това е вето и върху изграждането на по-стабилен Югоизточен фланг на НАТО пред лицето на руската заплаха и нарушения стратегически баланс в Черно море!

Това е проява на доведената до крайност лична амбиция, която поставя себе си над националната кауза и евроатлантическия избор на обществото!
Мотивите на господин Радев са формални и заблуждаващи.
Изтъкват се финансовите параметри, въоръжението и необходимостта да има „широк консенсус и подкрепа“ за придобиването на F-16.

Най-напред, следва да се подчертае, че острите спорове в парламента при обсъждането на ратификационния закон изобщо не показват, че по параметрите на договора не е било постигнато широко обществено съгласие. Напротив, такова съгласие има и придобиването на F-16 е олицетворение на евроатлантическия цивилизационен избор на нашия народ. Това, което видяхме в парламента изобщо не беше липса на обществена подкрепа, а една дирижирана политическа партизанщина в помощ на инспирирана и от вън лобистка кампания против F-16.

По отношение на пакета въоръжение, вече на всички стана ясно, че офертата на Швеция за Грипен не включваше такова. И ако бяхме избрали Грипен, тепърва трябваше да се търси въоръжение от трети страни, което щеше да отнеме време и в крайна сметка да струва по-скъпо. F-16 обаче ни беше предложен с пълния пакет въоръжение. На този етап, също така вече стана ясно, не е необходимо придобиването на цялото въоръжение въздух-повърхност. Все пак и сега ние придобиваме част от него. Практиката е, че най-напред предстои да бъдат усвоени способностите въздух-въздух, а след това и въздух-повърхност, с което ще се постигнат и пълните оперативни способности. Затова въоръжението за последните се купува на по-късен етап. Тук трябва да си припомним, че в приетия от Народното събрание през юни 2018 г. актуализиран проект за инвестиционен разход е записано:

„3.1.2. Въоръжение
За решаване на задачи с новия тип боен самолет е задължително и придобиването на основни типове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи въздействие във всякакви МТУ, денем и нощем по:
• въздушни цели във и извън пределите на визуалната видимост;
• подвижни и стационарни цели на повърхността с висока точност на поразяване (на по-късен етап).“

Трябва да отбележим, че изрично е казано: „на по-късен етап“, което значи, че всичко към момента е гарантирано и се развива така, както е планирано. И одобрено от Народното събрание.
Относно мотива за „постижими за държавата финансови параметри“, F-16 блок 70/72 е най-добрият боен самолет, който към момента държавата ни може да си позволи. Точно в този момент икономиката на страната ни позволява да стратираме дълго отлагания проект за превъоръжаване на българските военновъздушни сили с нов тип боен самолет. Цената на бойните самолети се определя от пазара, а тенденцията е за в бъдеще тази техника да поскъпва. Така че сега е иделният момент договорът да бъде сключен.

Няма по-добър момент от настоящия българските Военновъздушни сили да получат F-16 блок 70/72!
И няма по-неподходящ и национално по-безотговорен ход от президентското вето.

Призоваваме народните представители да изпълнят докрай дълга си към българската отбрана и националната сигурност, като прегласуват закона и така доведат процеса до успешен финал!

Категории: