Пентагонът никога не е имал такъв бюджет

понеделник, 12 февруари 2018

 

Най-големият бюджет за отбрана, който Пентагонът някога е имал – 700 милиарда долара.

 

Робърт Бърнс & Ричард Ларднър
10.02.2018 г. Вашингтон (AP – Associated Press)

 

Това е най-големият бюджет, който Пентагонът някога е виждал – 700 милиарда долара. Това е далеч повече, отколкото харчат за отбрана двамата следващи като потенциал конкуренти на Америка – Китай и Русия. Това значи, че военните могат да платят сметката за още хиляди военнослужещи, повече обучение, повече кораби и още много.

Следващата година (2019) бюджетът ще нарасне на 716 милиарда долара. Постигнатото съгласие за тези две години подсигурява това, което министърът на отбраната Дж. Матис казва, че е необходимо за изваждане на армията от периода на спад в бойната готовност във времена, когато се поставя отново фокус върху намиращия се в застой конфликт в Афганистан и заплахата от война на корейския полуостров.

Закона за бюджета, подписан от президента Доналд Тръмп в петък (09.02.2018) предвижда значително увеличение на военните разходи:

Пентагонът ще получи 94 милиарда долара повече през тази бюджетна година в сравнение с миналата, което представлява увеличение от 15.5 %.

Това е най-голямото годишно нарастване, след като бюджетът за отбрана скочи с 26.6% от 345 милиарда долара през 2002 г. на 437 милиарда долара през следващата година, когато държавата водеше война в Афганистан, навлезе в Ирак и разширяваше националната отбрана след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Тези допълнителни средства не са насочени към противодействието на нови неприятели или дадена заплаха, като напр. екстремистите от Ал Кайда или бившия СССР. Вместо това, нарастването на парите за отбрана е представено като решение за справяне с по-широк кръг от проблеми, включително и дефицита по отношение на обучението, нужда от повече високотехнологична противоракетна отбрана и началото на пълното обновяване на арсенала от ядрени оръжия.

От 2011 г. до момента всеки път, когато Конгресът е гласувал закон, установяващ твърди ограничения за военните и вътрешните разходи, министрите на отбраната са се оплаквали, че въведените със закон разходни тавани изтощават въоръжените сили до такава степен, че броят на боеготовите формирования намалява. По този начин се натрупва остаряващо въоръжение и техника, военнослужещите не получават достатъчно подготовка и несигурната бюджетна перспектива тегне като тъмен облак над бъдещето на Америка.

“Не мога да пренебрегна негативното отражение на всичката тази бюджетна несигурност върху увереността на нашите военни  и техните семейства“, заяви Матис часове преди Камарата на представителите и Сената да одобрят споразумението.

Въпреки всичко, даването на повече пари за Пентагона не е лесното решение на проблема, както някои могат да помислят. Въпреки наложените през последните години бюджетни тавани, разходите за отбрана са значителни, като се погледне в историческа перспектива. Тод Харисън, специалист по бюджетните въпроси в Центъра за стратегически и международни изследвания, твърди, че, с отчитане на инфлацията, военните разходи са близки до достигнатите през 80-те години при президента Роналд Рейгън върхови нива при изграждането на въоръжените сили.

Според Харисън проблемът е, че бюджетите за отбрана са под натиск заради нарастващите разходи за личен състав, по-скъпите технологични инвестиции и други фактори, усложнени и от кумулативния ефект на продължаващите повече от десетилетия бойни действия в Афганистан, Ирак и на други места в Близкия Изток. През това време от военните се е изисквало да поддържат и дори да увеличат хода на операциите у дома и в чужбина, при това без да се вижда предстоящо намаляване на темпото.

“Прекалено сме се разпрострели”, каза Харисън. “Опитваме се да правим прекалено много неща с този брой на въоръжените ни сили по целия свят. Парите не винаги могат да поправят това“.

САЩ сега има много по-малко сили в Ирак отколкото преди 10 години, а днес в Афганистан иман около 15,000 военни, в сравнение с пика от 100,000 през 2010-2011 г. Тенденцията обаче се насочва в противоположната посока при Доналд Тръмп, включително и засилването на контратерористичните операции в Сомалия и Йемен. Тръмп добави няколко хиляди войници в Афганистан. Също така възможността за война срещу Северна Корея нараства, след като Тръмп настоява Северът да бъде принуден да се откаже от ядрените си оръжия.

Огромното увеличение на разходите за отбрана, на което конгресмените се съгласиха в петък (09.02.), надхвърля това, което Тръмп е поискал.

От 700-те милиарда долара за бюджетната 2018 година, започнала на 1 октомври м.г., около 629 милиарда са предназначени за основните дейности на Пентагона , а около 71 милиарда долара – за войните в Афганистан и на други места.

Тръмп беше поискал бюджет за отбрана за 2018 г. от 603 милиарда долара за основните функции, както и 65 милиарда долара за военни мисии.

Споразумението, одобрено от Конгреса в ранния петък (09.02) също така определя бюджета на Пентагона за 2019 г. на 716 милиарда долара, като по този начин се осигурява на Матис исканата от него финансова стабилност.

Най-големите победители при военното строителство са най-големите военни компании на страната, като „Локхийд Мартин“, „Боинг“ и „Дженеръл Дайнамикс“, които ежегодно харчат милиони долари, за да лобират в Конгреса.

Законът, подписан от Тръмп в петък (09.02) се очаква да увеличи с милиарди финансирането на един от най-високите приоритети за Пентагона: противоракетната отбрана. Специалните комитети (в Камарата и Сената), които са натоварени с разпределянето на бюджета, все още трябва да финализират работата си по въпроса какво точно трябва да бъде включено в бюджета за отбрана за 2018 г. Независимо от това, те вероятно ще се съобразят в голяма степен с одобрения от Конгреса в края на миналата година закон за политиката за отбрана. Това включваше 12.3 милиарда долара за Агенцията по противоракетна отбрана на Пентагона, както и задача за по-бързо изграждане на националната противоракетна отбрана, след като Северна Корея отказа да спре да развива свои ядрени ракети, които са способни да нанесат удари по САЩ.

Законът за политиката за отбрана включва и пари за 28 допълнителни наземно базирани прихващача  — ракети, предназначени да поразяват ракети, които биха били изстреляни от подземни силози в Аляска, в случай, че САЩ решат да се опитат да свалят ракета от Северна Корея, насочена срещу САЩ.  Законът също така предвижда пари за увеличение на заплатите на американските военни с 2.4 %, което е леко по-високо от предложеното преди това от Пентагона.

Преди да бъде постигнато споразумението за бюджета, често Конгресът прибягваше до използването на краткосрочни законодателни актове по него. Според тези краткосрочни мерки, бюджетът на Пентагона беше заключен на нивата на настоящата година, а видовете въоръжени сили можеха да бъдат ограничавани да не стартират нови програми или да прекратяват стари такива. Пентагонът изразяваше своето съжаление, че този подход на краткосрочно финансиране налага пренасочването на пари, предназначени за нови оръжия и друго необходимо оборудване, към покриването на разходи за текущи операции.


© Copyright 2018 Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.

 

Категории: ,