Паравоенни агенти заплашват ранени украински воини

вторник, 20 ноември 2018

 

Капитан I ранг о. з. Васил Данов, военен журналист*

 

Че паравоенни банди, самонарекли се БНО „Шипка“ и Воински съюз „Васил Левски“, се опитват да яхнат протестите в някои градове и призовават да бъде възстановена НРБ, се писа и говори достатъчно. Лошото е, че не е само това.

 

 

Повече от година във военния санаториум в Хисаря се лекуват и възстановяват украински военнослужещи, пострадали в бойни действия, с които страната им се защитава от агресията на редовни руски войски и на предатели-отцепници в Източна Украйна. Финансирането на лечението бе поето от НАТО като елемент от програма за подкрепа на Украйна. Санаториумът е поделение от Военномедицинската академия, която е структура на Българската армия и се издържа от държавния бюджет.

През миналата седмица в тихия курортен градец десетина лумпени и пролетарии на умствения труд размахват знамена на незаконната Донецка „народна република” и скандират лозунги срещу украинските военнослужещи. Младите мъже уж се лекували „за сметка на община Хисар”.  Сиреч, бедната община няма защо да дундурка чужди военнослужещи, които са имали „наглостта” да воюват срещу руските „братушки”. В гр. Хисаря никой не обръща внимание на „протеста”, а и малцина знаят кой кога е пристигнал във военния санаториум и чий е непознатият байрак, който развяват възмутените лумпени.

Знамето на новия русофилски политически проект: българският герб върху стария руски имперски флаг

 

Твърде скоро обстановката коренно се променя. От НАТО пристига депеша до МО. Безметежното ръководство на МО лелее планове за „Грипен”, за безкрайни ремонти на неремонтируеми съветски самолети и хал-хабер си няма за събитията в Хисаря. Сигналът ще да е бил твърде силен, след като за рекордно кратко време около сградата на санаториума се появяват бронирани машини на Военна полиция и полицаи с каски и камуфлажни униформи учтиво канят лумпените да се разотидат. Миниводевилът като че ли приключва.

Всъщност скандалът сега започва.

Нелепата политика на българското правителство позволи на руски агенти и на незаконни паравоенни формирования да лепнат още едно черно петно върху престижа на европейска и атлантическа България. Срамуваме се от нелепия протест на български граждани, които дискредитират държава и общество пред украинските ни приятели. Примитивният акт на проруските юнаци се родее с небезизвестната акция от 24 август 1944 г. Крили се дълго преди да узнаят, че червената армия е близо, храбри бандити от Рило-пиринския „партизански” отряд избиват 18 ранени германски войници, които се лекуват в с. Жабокрек. Неграмотните главорези дори не знаят, че убийството на ранени или пленени войници е престъпление и грубо погазване на Женевските конвенции, които защитават невоюващи хора и цивилно население от убийства и жестокости.

И днес наследниците на касапите от Жабокрек продължават да празнуват кървавия си пир като смела и мащабна „операция”, като ярка проява на „антифашистката съпротива”, зад която крият нелечимия си садизъм.

Лъвове, вълци и орли срещу европейска България

 

Тук е мястото да припомня, че във Фейсбук и други социални мрежи активисти на Атлантическия съвет на България и други общественици бяха заплашвани с физическа разправа и с „народен” съд образец 1945 г. Почеркът и стилът на заплахите бе същият. Извършителите и досега не са открити от българските органи на реда и закона.

В районите, където е налице преобладаващо руско влияние и се извършва постоянна и интензивна прокремълска агитация, вече се създава впечатление за общонародно опълчение, поставило си за цел въстание, възстановяване на Народната република, излизане на страната ни от НАТО и ЕС и установяване на поредната „вечна дружба“ с Русия.

Трагичният опит на Украйна при руската агресия в Крим показа, че колкото по-неспособен за съпротива е обектът на хибридна агресия, толкова по-реалистично става изпълнението на последната точка от предвидения сценарий: изваждането на държавата-жертва от семейството на цивилизованите европейски народи и насилственото ѝ вкарване в кремълската кошара Евразийски съюз.

Путинови „нощни вълци” са посрещани с хляб и сол пред храм-паметника „Александър Невски”.

 

„Чрез русофилите, голяма част от които минават на хранилка и финансиране, се отслабват силите и най-важното – разбива се единението на българите, чиито земи периодично или се обезбългаряват чрез провокирани преселения на предприемчиви и трудолюбиви семейства и чрез заселване на небългари в тях, или се разпродават периодично и подаряват на съседите: Сърбия, Гърция, Румъния, Османска Турция. Русия пази за себе си “широката полоса по дължината на Черно море“, обявена още от 1890 г. за нейна зона на интереси”, пише историкът Янко Гочев.

Ето защо смятам, че е крайно време българската държава да предприеме следните оздравителни мерки:

  1. България да сведе контактите с Русия до възможния минимум до падане на Путиновия режим.
  2. Най-сетне да бъде осъществена ускорена диверсификация на енергийните източници за България.
  3. България да наложи тотално ембарго върху руски технологии и стоки. Да бъде прекратен вносът от Русия. При стриктно спазване на вече сключените да не бъдат подписвани нови договори с РФ.
  4. Спиране излъчването на всички руски телевизионни и радиоканали на територията на ЕС. Обща европейска позиция срещу руската пропаганда.
  5. Да бъде отнето правото на достъп в България и в ЕС на руски политически емисари като Решетников, Гундяев, Дугин и др. глашатаи на кремълския режим.
  6. Културна изолация на Путинова Русия.
  7. Да бъде извършена пререгистрация на всички НПО, обслужващи хибридната агресия на РФ срещу България. Изпълнителната власт да посочи, а прокуратурата и съдът да осъществят справедливо правораздаване спрямо лица и организации, подчинени на външни сили и ерозиращи националната сигурност на българската държава.
  8. С общи усилия да бъде осъществена прецизна и честна дерусификация на българския обществен живот. Да бъдат преименувани всички селища, улици, учебни заведения, местности и др. обекти, носещи имената на откровени българомразци и национални предатели като граф Игнатиев, Иван Аксаков, Радко Димитриев, ген. Заимов, Никола Вапцаров и др.
  9. Да бъдат преместени, снети или унищожени всякакви символи на античовешкия сталински болшевизъм: паметници, плочи, „братски” могили и др. тотеми на „червената” армия, знаци и намеци за „подводничари”, „парашутисти”, „партизани” и др. съветски и български терористи.

*Капитан I ранг о. з. Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва,  координатор на Медийния съвет към Атлантическия съвет на България

 

 

Категории: