МАКЕДОНИЯ В НАТО – БЕЗ ПОВЕЧЕ ОТЛАГАНЕ !

четвъртък, 14 септември 2017

 

Декларация на Атлантическия съвет на България

 

Атлантическият съвет на България /АСБ/ категорично и безусловно подкрепя членството на Република Македония в НАТО.  Страната  е подготвена, осъществила е необходимите реформи. Всякакви други аргументи против членството ѝ в Алианса  са несъществени. Като независима и демократична държава Република Македония е доказала своята посветеност на евроатлантическите ценности.

АСБ преценява, че членството на Р Македония  в НАТО:

 • ще се отрази благоприятно на процеса на по-нататъшно разширяване на НАТО в Балканския и Черноморския регион;
 • ще се превърне в солидна гаранция за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа;
 • ще тласне необратимо напред процесите на евроинтеграция;
 • ще възпрепятства политически визии и сценарии, които целят да превърнат региона на Западните Балкани в постоянна сива зона на дестабилизация и несигурност;
 • ще бъде още една гаранция за сигурността и просперитета на всички държави от региона.

АСБ  припомня:

 • Република България първа призна волята на македонските граждани да изградят своя свободна, демократична и независима държава;
 • Република България първа призна Република Македония с нейното конституционно име;
 • Всички български демократични правителства след 1991 година са подкрепяли неотклонно евроатлантическия път на Р Македония.

АСБ категорично подкрепя  подписания на 2 август 2017 г. от премиерите на Р България и Р Македония Договор за  приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония.

АСБ оценява този Договор като историческа стъпка  – гаранция  за успешно развитие на двустранните българо-македонски отношения във всички области и главно в областта на евроатлантическата и европейската интеграция.

АСБ призовава народните представители в 44-то Народно събрание да подкрепят единодушно Закона за ратифициране на Договора.

АСБ очаква:

 • въпросът за членството в НАТО на държавите от Западните Балкани да се интерпретира като трамплин за ускоряване и на процесите на евроинтеграция в региона по време на срещата ЕС–Западни Балкани, включена в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година;
 • българският президент, премиер, министър на отбраната, в публичните си изяви, както и при срещите си с чужди държавни и правителствени ръководители,  да отстояват аргументирано позицията за членство на Р Македония в НАТО, за продължаване на процесите на разширяване на Североатлантическия алинс в региона на Западните Балкани.

АСБ  за пореден път обръща внимание, че България ще бъде  в сигурен и безопасен регион само когото всички нейни съседи станат пълноправни членове на НАТО, а след това и на Европейския съюз.  В тази връзка УС на АСБ припомня своята Декларация от 20 юли т.г.(„Време е за отговорни решения в сферата на националната отбрана”), с която приветствахме  решението за изграждане на команден център на НАТО в България и предложихме изработване, и приемане, на обща позиция за предоставяне на Атлантическия алианс на постоянна военна база на българска територия, и разполагане на постоянен съюзен контингент от различните видове въоръжени сили в България.

АСБ  е убеден, че членството на Р Македония в НАТО ще направи още по-актуално това наше  предложение като неговото удовлетворяване от страна на политическото и военното ръководство на Северноатлантическия алианс, ще реши ефективно въпросите за отбраната на югоизточния фланг на НАТО.

УС на Атлантическия съвет на България реши:

 • организира „ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА  ЗА ПРИЕМАНЕ НА РЕПУБЛИКА  МАКЕДОНИЯ В НАТО”;
 • призовава всички български граждани и политици да подкрепят дейностите по инициативата, която ще се реализира без прекъсване до приемането на Р Македония в НАТО и ще включва различни дейности: активно лобиране чрез срещи с организации партньори в страните членки на НАТО, конференции, публични събрания, петиции, медийни прояви в национални и регионални средства за информация.

АСБ настоява:

МАКЕДОНИЯ В НАТО – БЕЗ ПОВЕЧЕ ОТЛАГАНЕ!

 

УС на Атлантическия съвет на България

12 септември 2017 г.

 

Категории: ,