ЛЪСНАХА ФИЗИОНОМИИТЕ НА ОФИЦЕРИ ОТ ГРУ, ГОТВИЛИ ПРЕВРАТ В ЧЕРНА ГОРА

вторник, 29 август 2017

 

Изгонен от Полша руски агент се проваля на Балканите

 

Европейски медии публикуваха снимките на двама мъже, които са осветени като служители на руското ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генералния щаб) и като организатори на опита за преврат в Черна гора.

Това са Едуард Шишмаков и Владимир Попов, които заедно с други 13 обвиняеми ще бъдат съдени за подготовка на метеж срещу законното черногорско правителство и в опит за убийство на министър-председателя Мило Джуканович.

Най-вероятно двамата заговорници са били заснети в белградски парк преди срещата им със сръбския шовинист Александър Синджелич, нает от ГРУ като подизпълнител на плана срещу Черна гора. На втората снимка е документирана срещата между Шишмаков и Синджелич.

 

След провала на опита за преврат Синджелич е привлечен като свидетел на обвинението и се очаква показанията му да се превърнат в ключов елемент от процесса.

През 2014 г. Шишмаков е бил уволнен от длъжността „заместник-военно аташе” на Русия в Полша, след като полските служби разобличават шпионската му дейност. Без да губи време, агентът се прехвърля на Балканския полуостров, маскиран под фамилията Широков. Паспортът му е напълно редовен, което навява съмнения, че е бил оформен от сръбските официални власти.

На 16 октомври 2016 г., в деня на парламентарните избори в Черна гора, въоръжена група от 20 души е била в готовност да щурмува парламента и да обяви победа на определени политическа сили. След като част от заговорниците са арестувани, Ал. Синджелич прави самопризнания, че е бил вербуван от бившия руски дипломат и офицер от ГРУ Едуард Шишмаков.

В изявлението си след началото на разследването специалният черногорски прокурор Миливое Катнич съобщава, че руски държавни институции са замесени в опита за преврат, с цел да бъде осеутено приемането на Черна гора в НАТО.

Руското външно министерство, официални лица и пропутинските медии   отхвърлят очевидните обвинения: „Нас-там-нет”.

Ето какво се казва в документ на Македонското контраразузнаване: „Дейността на руското разузнаване се води от посолството на Русия в Скопие. С нея се занимават основно трима негови служители, които са офицери на ФСБ и работят с други четирима служители на Руското посолство в Скопие (от ГРУ), които са „КООРДИНИРАНИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ’‘.

Има си крушка опашка…

 

 

Категории: ,