„Кремъл, внимавайте ние с Украйна да не си разделим Русия“

неделя, 7 октомври 2018

 

Офицер от въоръжените сили на Република Полша счита, че по-скоро Руската федерация, а не Украйна има повече шансове да бъде разделена на няколко части.

Неотдавна в директно предаване на руска телевизия е показана карта на Украйна с областите, които трябва да си поделят Русия и Полша, съгласно разчетите на путинските „специалисти“. На картата западната част на Украйна е обозначена като „територия, която ще получи Полша“, а  областите с центрове Одеса, Херсон, Донецк и Харков са отбелязани като „територии, които ще получи Русия“.

Тази „стратегия“ на „големия брат“ възмути не само украинците, но и поляците, които не се полакомиха от  „подаръка“ на Москва и посъветваха  Кремъл да обърне повече внимание на своята страна и заплахата от нейния разпад.

Писмото препечатваме от www.dialog.ua
Пресцентър-АСБ

Писмо от Полша :

„Здравейте. Казвам се Януш Вижбовский. Роден съм в Ровно, където учих руски и украински. Още като младеж заминах за Краков и през по-голямата част от живота си служа на полската държава.

Знам колко бързо заплахите за превземане на чужди територии могат да се превърнат в дело. Гнусно, подло и кърваво дело. При нас, военнослужещите, нещата са ясни: даваш заповед и контролираш как се изпълнява, получаваш заповед и я изпълняваш. Нарушиш ли клетвата, ставаш престъпник и носиш отговорност. Ако предотвратиш престъпление – чест, хвала и награда. Нещата са подредени в ясна и устойчива система.

Но в политиката и в други области на живота е далеч по-сложно. Мнозина говорят едно, мислят друго, а правят трето или четвърто. Играят игрички. Приказват, без да се мислят, че думите им могат да предизвикат конфликти, войни и кръвопролития. Не желаят да разберат, че заради неумението им да загасят тлеещ конфликт, на бойното поле гинат млади момчета, свидни синове на страната и на семействата си. У нас в Полша,  която доста е страдала от войни и раздори, разбират отговорността на държавното ръководство и на обществото.

Но в Русия все още управляват хора, които живеят в паралелна реалност. Обичат да размахват юмруци от трибуните, да показват мускули, да заплашват с ракети и танкове. Малцина са виждали каква зловеща гледка представляват разрушените жилища, разкъсаните тела и човешките вътрешности, пръснати върху тревата, по която вчера са играли деца…

Все по-често чувам Русия открито да заплашва една или друга европейска държава. Като знам историята, не се съмнявам, че московските господари скоро ще преминат от думи към дела. Всъщност те отдавна са преминали. Заедно с Хитлер Сталин нападна и раздели моята страна през 1939 г. През 90-те години Москва „освободи” Молдова, като заграби Транснистрия (Приднестворието). През 2008 г. принуди Грузия да сключи „мир”, след като извърши агресия срещу нея. През 2014 г. започна да налага кървав „руски мир”, безмилостно да къса парчета от земята на Украйна и постепенно се приближава към границите на полската държава.

Знаем колко сложни са отношенията между Полша и Украйна. Векове наред. Но когато през 1991 г. Украйна обяви националната си независимост, Полша бе първата държава, която я призна. И днес ние категорично подкрепяме териториалната цялост на украинската държава и помагаме на Киев във военната област.

Русия бе сред първите страни, признали нерушимостта на украинските граници. Но скоро Руската федерация промени мнението си и започна да тръби, че Кримският полуостров бил „исконно руска земя”. Уважаеми руснаци, „исконно руското” е далеч по-малко, отколкото ви се иска. Вижте картата и си отговорете на въпроса: кое е исконно руско от огромните територии, които засега се намират под контрола на руската армия и на руските тайни служби?

Да не би Чечения да е руска? Та чеченците ви мразят и в червата си! В региона царува фалшиво спокойствие само заради неофициалния договор между Путин и клана на местния сатрап Кадиров. Кибритена клечка да драснат, ще пламне цял Кавказ.

Да не би Татарстан да е ваш? И него сте превзели с огън и кръв, за което татарите ви презират.  Както ви мразят и кримските татари, гърци и българи, депортирани от НКВД през 1944 г., след което сте заграбили жилищата и имуществото им. А през 2014 г. за втори път ги прогонихте от родните места, след като направихте фалшив референдум, за „връщане” на Крим, който доброволно никога не е бил ваш.

Или ще кажете, че Тува е исконно руска земя? Но и нея сте заграбили, след като сте излъгали необразованите и наивни тувинци. Не са ви канили коренните жители на Бурятия, Якутия, Осетия, Дагестан, Мордовия, Удмуртия, но вие сте нахлули в земите им и сте ги завладяли. Както неведнъж сте нахълтвали и сте носили иго и в моята родина Полша.

Ала скоро синовете на поробените народи ще си зададат логичния въпрос: „Защо трябва да се подчиняваме на Москва?” И ще пламнат въстания. Сибир и Далечният изток също ще се откъснат от РФ. Нищо истинско не ги свързва с Москва. Освен няколко моста над големите реки. Различни са историята, културата и традициите на тамошните народи.

През 1939 г. хитлеристка Германия нахлу в Полша, за да я погълне. Но се задави. Така ще се задави и Руската федерация. От прекомерна алчност търбухът й ще се пръсне и вътрешностите ще се изсипят, разнасяйки зловоние…

Маниакът Путин и маниаците от шайката му не разбират хода на историята. Не им стигна войната от 2014 г. и всеки ден от телевизионните екрани обявяват война на различни страни и народи.

Онзи ден някакъв слугински телевизионен канал заплашваше, че Украйна ще бъде разпарчетосана от Русия. Опитваха да примъкнат и Полша, която уж щяла да вземе дял от земите на Западна Украйна. Нагло лъжеха, че полското държавно ръководство щяло да приеме подобна сделка.

На 29 септември по една от руските телевизии бе показана карта на Украйна, разделена между Русия и Полша, подобно на подялбата на Полша между Хитлер и Сталин след пакта „Молотов-Рибентроп”.

Не, скъпи душички. Полша не е като Русия. Ние сме правова държава, която уважава съседите си и спазва международните договори. Помним 20-те и 30-те години на миналия век. Знаем, че ако прегазите Украйна, след нея идва нашият ред. Но не сте познали. Няма да стане. Въпреки убийствата на мирни граждани в Донбас, резултатите от агресията ви са печални: отрязаният от Украйна Донецк се превърна в гнездо на мизерия и бандитизъм. Колкото и да показвате на екрана „писателя-герой” Прилепин, престъпленията му няма да се превърнат в благодеяния.

В момента се опитвате да плашите децата с „агресивния блок НАТО”. Забравяте, че близо 20 години Полша е член на Алианса. И през тези 20 години „агресорът” НАТО никого не е нападнал. Всъщност истинската причина за разширяването на НАТО на изток са вашето нагло поведение и вашата асимилаторска политика.

Руските власти лицемерно размахват плашилото на Алианса, но руски политици и олигарси продължават да пътуват на Запад, да пращат децата си в западни университети, да държат парите си в западни банки, да си купуват имоти в Западна Европа и в САЩ.

Готвите се за голяма война, която ще ви струва скъпо. Нямате шанс срещу обединените въоръжени сили на НАТО. Гражданската и военната ви промишленост са безнадеждно изостанали от световните стандарти. Ако започне война, Москва ще бъде погребана под вторичните суровини на остарелите си оръжия и ще се удави в собствените си екскременти.

Руските гласоподаватели, пуснали бюлетини за Путин, едва ли са избирали път към ада. И ако вместо обещаната „стабилност” режимът им сервира поредната обречена касапница, Руската Федерация ще се разпадне.

                                                                            Прогнозна карта на Русия през 2025 г.

Няма значение какво ще остане от „великая и могучая”: републики, области или малки държавици. Важното е, че федерацията, постоянно заплашваща съседите си с война, няма да съществува. И виновникът ще сте вие.

В момента провеждаме съвместни учения с воини от Украйна, Литва, Латвия и Естония. Готвим се с оръжие в ръка да браним земите си. Заедно със съюзниците от НАТО. Няма да позволим на никого да разпалва войни по границите ни.

Заканвате се заедно с Полша да делите Украйна?

Внимавайте Полша и Украйна да не си разделят Русия!


 

Статията е преведена и подготвена за публикация от капитан I ранг о.з. Васил Данов – офицер от резерва на ВМС, военен журналист и експерт, член  на Медийния съвет към Атлантическия съвет на България

 

 

 

 

Категории: