„Карни“ идва да укрепи съвместната готовност

понеделник, 19 февруари 2018


Втори американски ескадрен миноносец оперира в Черно море

 

На 17 февруари ескадреният миноносец от ВМС на САЩ „Карни“ (USS Corney) влезе в Черно море и се присъедини към другия американски есминец „Рос“ (USS Ross), съобщи пресслужбата на Шести американски флот,

Влизането на втори американски кораб в Черно море е в рамките на графика, който позволява на ВМС на САЩ „да поддържат оперативно присъствие в региона“  и „да укрепват съвместната готовност и военноморския потенциал на съюзниците и партньорите от НАТО”

„Решението да изпратим едновременно два кораба в Черно море бе взето по-рано и не е реакция срещу каквото и да било“, заяви старшият морски началник вицеадмирал Кристофър Грейди. „В този стратегически важен регион работим в избрани от нас време и темпо. По своя характер корабите са мобилни и гъвкави средства, чрез които ВМС са способни по уникален начин надеждно да защитават интересите ни по целия свят“, допълни вицеадмиралът.

За последен път два американски бойни кораби са се намирали едновременно в Черно море по време на американско-украинските учения Sea Breeze („Морски бриз”) през в юли 2017 г. Разрушителят „Карни“ от Шести американски флот е 14-ият пореден кораб от проекта „Арли Бърк“ (ракетни ескадрени миноносци). Въоръжен е със система за противоракетна отбрана „Иджис“, с ракети „Томахоук“ и „Харпун“, със системи за ПВО и за борба с подводници. Корабът площадка за два щурмови хеликоптера MH-60R „Сикорски“.

„Решени сме да изградим здрава връзка с Черноморския регион, който играе ключова роля за мира и стабилността. Присъствието ни укрепва доверието и убеждава съюзниците в нашата ангажираност към сигурността на региона”, казва командирът на „Рос” капитан II ранг Брайън Гало.

 

Ескадреният миноносец „Рос” по време на операция в Атлантическия океан

 

„Рос” е участник в корабната групировка, която на 7 април 2017 г. нанесе удар с 59 крилатни ракети „Томахоук” по сирийското военно летище Шайрат. Летището бе подложено на масиран обстрел поради разузнавателни данни, че от него са излитали самолети на режима в Дамаск, които са използвали химическо оръжие срещу гр. Идлиб. В резултат от употребата на химически боеприпаси от войските на Асад загинаха повече от 80 сирийски граждани.

 

”Решителен, ангажиран, успешен!” е девизът на „Карни”

Ескадреният миноносец „Карни” носи името на адмирал Робърт Карни, командващ военноморските операции по времето на президента Айзенхауер. Построен е от август 1993 до юли 1994 г. в щата Мейн. Приет на служба във ВМС през април 1996 г.

 

Тактико-технически данни:

Водоизместване – 6 630 т

Дължина – 154 м

Ширина – 20 м

Газене – 9,3 м

Двигатели – 4 бр. газотурбинни установки General Electric LM2500-30

Максимална скорост – 32 възла

Далечина на плаване – 4 400 мили

Екипаж – 337 души (23 офицери)

 


Въоръжение:

2 пускови установкси (ПУ) „Иджис”

крилати ракети „Томахоук”

зенитни ракети „Стандарт”

артилерия – 127 мм оръдие Mark 45. Mod. 3/54

зенитна артилерия – 2 бр. 6-стволни 20 мм зенитни установки „Фаланкс”

въоръжение за борба с подводници – управляеми ракето-торпеда RUM-139 ASROC

авиационни средства – хеликоптер SH-60 LAMPS

 


АСБ-Пресцентър
Публикацията  е подготвена от  капитан I ранг о.з. Васил Данов – офицер от резерва на ВМС, военен журналист и експерт, член  на Медийния съвет към Атлантическия съвет на България

 

 

Категории: