Как американците тихо печелят надпреварата при хиперзвуковите оръжия

неделя, 27 януари 2019

 

Руснаците имат своите ракети „Авангард“, а китайците имат релсово електромагнитно оръдие, но американците са разработили маневрени хиперзвукови снаряди за съществуващата си артилерия.
По-бързи от куршум.

 

Дейвид Акс

The Daily Beast, 16 януари 2019
Оригиналът на статията можете да намерите тук.

 

И Съединените щати, и Русия, и Китай – всички изпробваха през 2018 г. свои нови, супер-бързи „свръхзвукови“ боеприпаси, ескалирайки глобалната конкуренция при оръжията, които могат да удрят по-далече и по-силно от всякога и потенциално да пробият съществуващите защити. Руските и китайските тестове на свръхзвукови оръжия бяха най-драматични. Но много по-тихият американски процес е насочен към много по-незабавна и широко приложима трансформация на военните способности, отколкото руснаците или китайците е вероятно да постигнат.

 

В световните армии отдавна съществуват и са известни „бързи“ боеприпаси и особено „бързи“ боеприпаси, които също са и маневрени. По-бързите ракети могат да нанесат удар при по-малко време за предупреждение и съответно за реакция, като така избегнат системите за противоракетна отбрана. По-бързите, по-обтекаеми артилерийски снаряди, могат да преодолеят по-големи разстояния и да ударят с по-голяма разрушителна сила.

Повечето експерти са съгласни, че ако едно оръжие може да се движи с поне пет пъти скоростта на звука, то е хиперзвуково. Но някои също напомнят, че боеприпасите трябва да бъдат и маневрени, за да бъдат ефективни.

В края на декември руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл е изпробвал новата хиперзвукова ракета „Авангард“. „Тестът беше напълно успешен“, каза Путин. „Всички технически параметри бяха потвърдени.“

Авангард е хиперзвуково пренасящо средство. То се изстрелва до горните слоеве на атмосферата чрез ракета, от която след това се отделя и продължава към своята цел, извършвайки леки маневри по пътя си. Кремъл обяви, че ще въоръжи „Авангард“ с ядрена бойна глава и от началото на 2019 г. ще я въведе на въоръжение, наред със съществуващите междуконтинентални балистични ракети.

Но като система за доставяне на ядрени бойни глави „Авангард“ по същество не подобрява военния арсенал на Русия. Това е така, защото и сегашните руски междуконтинентални балистични ракети вече притежават достатъчна далекобойност за да нанасят удари по целия свят, както и имат необходимата бързина, така че да бъдат поразени от Американската противоракетна отбрана само при добра доза късмет.

И наистина, в крайната фаза на своя полет междуконтиненталните балистични ракети (МБР) вече са хиперзвукови. „Авангард“ лети по-ниско в атмосферата, отколкото МБР и може да бъде по-бърз от тях още в по-ранните етапи на полета. Но практическите различия свършват дотук.

„Не мисля, че тази система внася каквито и да са нови възможности, които съществуващите МБР вече не притежават“, казва Павел Подвиг, независим експерт по руските въоръжени сили.

Американските ядрени оръжия възпират Русия да използва своите ядрени оръжия и обратното. Слагането на етикет „хиперзвуково“ върху едно ново оръжие не променя този баланс на силите.

Поради тази причина снабденият с ядрена бойна глава „Авангард“ е най-вече за шоу. Изглежда страшно и звучи готино. „В това има много политически театър“, казва Павел Подвиг.

Джеймс Актън, оръжеен експерт от Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон казва, че хиперзвуково оръжие с ядрена бойна глава не е по-заплашително от старите МБР. „Това, което наистина би ме притеснило, е една много далекобойна конвенционална оръжейна система“, добавя той.

За разлика от ядреното, конвенционалното оръжие може всъщност да се използва в сценарии, които не стигат до световен апокалипсис. „Това би било истинска нова заплаха за Съединените щати“, казва Актън.

Китай, а не Русия, върви с най-широки крачки към въвеждането на ядрено хиперзвуково оръжие. Но дори и новото оръжие на Китай е в действителност по-малко страшно, отколкото може да изглежда на някои. По ирония, собствената му технологична сложност сдържа неговата приложимост.

Приблизително по същото време, когато Путин обяви резултатите от теста на „Авангард“, се появи онлайн снимка, която показва китайски военен кораб, плаващ в открития океан, въоръжен с електромагнитно релсово оръдие, което може да изстрелва снаряди със хиперзвукова скорост.

Електромагнитното релсово оръдие задвижва снарядите си чрез магнитна сила, за разлика от конвенционалните оръдия, които използват взривяващ се барут.

Китайското електромагнитно оръдие за първи път се появи през януари 2018 г. на снимка на китайския десантен кораб Haiyang Shan, докато корабът е бил на док в Ухан на река Яндзъ. На предната му палуба се виждаше голямо оръдие.

През март китайските държавни медии потвърдиха, че то е експериментално електромагнитно релсово оръдие. Снимката от декември изглежда да потвърждава, че оръдието е преминало тестове на море, което го прави първото подобно оръжие преминало такива реални изпитания.

Военноморските сили на САЩ разработват свое електромагнитно релсово оръдие още от 2012 г., но и до началото на 2019 г. това оръжие все още не е стигнало до фазата на морски изпитания. Това обаче не означава, че американците не работят по свръхбързо оръжие.

В началото на януари чрез длъжностни лица от Пентагона изтече новината за тест на хиперзвуково оръжие на американския военноморски флот. По време на учение през лятото на 2018 г. недалеч от Хавай, от военен кораб са изстрелвани хиперзвукови снаряди. Тестът е бил под наблюдението на малко-известната служба на Пентагона „Офис за стратегически способности“.

По време на теста корабът USS Dewey е изстрелял 20 хиперскоростни снаряда от своето конвенционално, 5-инчово барутно оръдие, съобщиха служителите на уебсайта на Американския военноморски институт.

Новият снаряд е по-аеродинамичен от старите и има малки перки и радарна система за насочване, която му помага да се насочи прецизно в целта, при това със скорост седем пъти тази на звука. Това е скорост приблизително три пъти по-голяма от скоростта, която може да постигне обикновеният морски снаряд.

Далекобойни и точни, тези снаряди на теория могат да поразяват цели на сушата, във водата, самолети и дори приближаващи се ракети.

На пръв поглед американските оръжейни изпитания може да изглеждат най-малко забележителни от тестовете на хиперзвукови оръжия в трите страни през 2018 г. Американските тестове не включваха ново оръдие или ракета, а просто нов, свръх аеродинамичен снаряд. Снарядът не е ядрен. Пентагонът не обяви официално изпитанията, нито разпространи каквито и да са снимки.

Но може да се твърди, че американските изпитания водят до най-голяма вероятност да видим скоро едно широко разпространение на наистина трансформационно ново оръжие. И това подчертава предимството на Пентагона пред руските и китайските въоръжени сили в тази надпревара.

Докато и Русия, и Китай, и Съединените щати разработват широк спектър от нови свръхзвукови оръжия, показателно е коя страна къде поставя своите приоритети.

Русия се е съсредоточила върху привидно впечатляващи, но с незначителна практическа полза хиперзвукови оръжия, които създават добър PR ефект, но които в действителност не изместват съществуващия баланс на силите. Китай от своя страна е избрал да експериментира с изключително напреднали високи технологии, което накрая може да се окаже без практически ефект. Америка междувременно, се е фокусирала върху по-малко сложни оръжия, за които е разумно да се очаква бързо и широкомащабно въвеждане на въоръжение, докато същевременно отлага разработката на по-амбициозните варианти за време, когато технологиите за тях ще бъдат по-развити.

„Експертите често твърдят, че Съединените щати изостават в тази технология, защото Русия и Китай изглежда провеждат по-често изпитания“, пише Актън в обяснителна статия на уебсайта на Фондация Карнеги. „Това е вярно, но в много отношения САЩ участват в надпревара, различна от тази на Русия и Китай.“

Използваемостта и мащабируемостта са основните предимства на американското оръжие пред руското и китайското. В избора си да разработи уникално електромагнитно релсово оръдие за да изстрелва супер-бързи снаряди, Китай е ограничил способността бързо да въведе на въоръжение такова оръжие.

За да се преоборудва с хиперзвуково въоръжение, Пекин ще трябва да построи нови и скъпи оръдия за своите кораби и артилерия. Вашингтон, напротив, просто може да снабди хилядите си съществуващи корабни и сухопътни артилерийски системи с новите хиперзвукови снаряди.

Това беше преднамерен избор от американска страна. През 2016 г. Робърт Уърк, заместник-министър на отбраната при Обама, посъветва администрацията на Тръмп да обмисли възможността да инвестира в свръхскоростни снаряди, а не в електромагнитни релсови оръдия.

„Бяхме убедени, че ще трябва да разработим електромагнитно релсово оръдие. Оказа се, обаче, че с барутно оръдие изстрелващо също толкова хиперскоростни снаряди, можем почти да постигнем ефекта на електромагнитно релсово оръдие, като в същото време това е нещо, което можем да направим много по-бързо.“ казва Уърк.

„Сега вече мислим, че можем да правим някои доста революционни неща със съществуващите барутни оръдия – помислете за гаубиците, за [артилерийската система на сухопътните войски на САЩ] „Паладин“, за 5-инчовите оръдия на флота“, казва през 2016 г. Уилям Ропър, тогава ръководител на Службата за стратегически способности. „Ние преместихме нашия акцент върху това.“

„Ние имаме хиляди конвенционални и само много малко електромагнитни релсови оръдия“ – добави Ропър

Русия и Китай с техните показни демонстрации и уникални „поръчкови“ технологии може да изглежда, че водят в началните обиколки на надпреварата за хиперзвукови оръжия. Но Съединените щати, с акцента си върху оръжие, което могат да внедрят бързо и реално да използват в една неядрена война, в края на краищата може да спечелят военното предимство.

 

Превод Пресцентър на АСБ

 

Категории: ,