Златна есен в Нова Англия

петък, 19 октомври 2018

 

„Спомни си ти за Масачузетс“

Пътепис с галерия от снимки

 

Капитан I ранг о.р. Васил Данов *

 

Масачузетс ни посреща в най-бляскавата си премяна, заради която пристигат туристи отдалеч. Катерички мятат пружинените си телца по тучните поляни. Диви гъски с прощален бръснещ полет се насочват към южни ширини. Както преди 400 години, в горите се крият едри пуйки и домакините предупреждават, че мъжките тежат 10-12 килограма и понякога са доста агресивни.

 

Първите заселници стоварват на непознатия бряг оскъдни сечива и непоколебима религия, вяра в задружния човешки труд и имената на обичните си селища, останали отвъд бездната на Атлантика: Бостън, Арлингтън, Кеймбридж, Портланд, Нюпорт.

Панорама от Бостън

Без да осъзнават, ирландци, шотландци и други англосаксонци пренасят в Новия свят старата Британия, от която бягат с такова настървение. Ала носталгията по първата родина прониква в езика и архитектурата, в традициите, светоусещането и поведението на бившите английски поданици и бъдещи свободни американски граждани.

В центъра на Бостън ресторант „Муу“ предлага великолепни телешки пържоли и други месни ястия, които няма как да изядеш, но не можеш да им се наситиш. Огнено калифорнийско каберне гони студа от жилите ни. Сметката надхвърля средната работна заплата в България, но който иска да пести, да си седи в Мусагеница.

Тукашните българи са не по-малко американци от най-старите жители на Бостън. Когато вижда ясни правила и стимули за усърдие и почтеност, нашият сънародник знае как да работи и как да подреди живота си. Петра е на 34 години, интелигентна и артистична, завършила психология и още маса неща, търсен и добре платен специалист. Обедът и разговорите с нея продължават до ракиено време.

В заведения, паркове, транспорт и комай в цялата държава пушенето е строго забранено. Глоба – 250 долара. Обществените библиотеки са на почит. Кеймбридж е световен рекордьор по брой университети на глава от населението. Строгият морал на пуританите, заселили Америка, още се усеща в липсата на алкохол в хранителните магазини, в кафенета и в предградията на големия град. В Актън, където живеят около 25 000 жители, има само няколко магазина за алкохол и не повече от десетина полупразни ресторанта.

Ден след пристигането ни в Актън честваха 125 години от създаването на местната пожарна служба. В стари и нови коли премина парад на пожарникарите, приветствани от жителите на градчето. Тук пожарникарите се радват на всеобщо уважение. Нявга дървените къщурки на заселниците са горели като факли и храбрите огнеборци са спасявали хора и имущество, оказвали са първа помощ и днес заедно с полицията пристигат при всеки сигнал за произшествие.

Стари и млади пожарникари гордо преминаха в парад по улиците на Актън

 

Строгите фасади на къщите говорят красноречиво за нравите на обитателите: скромност, труд, обучение и почит към традициите. Британия на квадрат плюс уважението към индивида, творческата свобода, мащабите и размаха на държавата-континент.

Къщите в Актън, Люистън и другите градчета около Бостън уютно са вградени в красивата природа, която е опазена със строги закони и с човешка грижа. Почти едновременно, някъде през ХVIII век, в България и в САЩ разбират, че знанието е най-ценният капитал. Че ученият и можещ човек трудно ще бъде победен и рано или късно ще надмогне срещу враговете си. Че когато училищата и библиотеките са повече от кръчмите, обществото постига материално благополучие и духовно усъвършенстване. Сиреч, благоденствие. И значителен брой човешки същества се докосват до онази неизмерима, измамна, имагинерна субстанция, наричана щастие.

 

 

 

Богати или бедни, повечето американци се гордеят със страната си и почитат знамето ѝ

 

През ХVIII столетие след Христа в поробена България започва втори златен век. На Възраждането.
А в Северна Америка се вдигат на революция, за да скъсат с кралската английска власт. Процесите са сходни, ала резултатите при българи и американци имат твърде малко допирни точки.

Но посоката е правилна и опитите продължават.

 

Екскурзоводите в Бостън са облечени като дейци на Американската революция

Подготовката за Хелоуин е започнала отдавна

 

Бостън – София


*Капитан I ранг о. з. Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва,  координатор на Медийния съвет към Атлантическия съвет на България  

 

Категории: