За успеха се съди не по началото, а по крайния резултат

вторник, 10 септември 2019

Позиция
на Атлантическия съвет на България

Приветстваме предприетите действия на институциите в защита на националния суверенитет!
Очакваме обаче разследването за шпионаж в полза на Москва да бъде доведено до успешен край в разумни срокове и законът да бъде приложен спрямо виновните.

Крайно време беше против руския гражданин о.з. генерал-лейтенант Леонид Петрович Решетников и руските организации Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) и Обществото „Двуглав орел“ да бъдат предприети необходимите действия от страна на прокуратурата и службите за сигурност.

Това е положителна стъпка, като се има предвид, че до този момент прокуратурата и службите за сигурност не бяха показвали, че работят сериозно против руските посегателства срещу нашия суверенитет.
Атлантическият съвет на България от своето основаване до момента неотклонно следи проявленията на руската хибридна война против България и нашето общество. Наблюдаваме подривната дейност и на въпросното лице и организации. Нееднократно сме предупреждавали и настоявали държавата да вземе ефективни мерки против руската подривна хибридна дейност у нас.

Обнадеждени сме от предприетите действия до момента, но оставаме бдителни и ще следим всяка крачка от развитието на процеса. Крайната оценка ще се даде според резултатите.
Същевременно напомняме, че до момента призивите ни за разследване и за предприемане на действия против проруските паравоенни структури у нас остават без последици. Същото важи и за отправени заплахи за здравето и живота на наши членове от преди повече от година и половина.

Настояваме институциите да не се ограничават само с това разследване, но също така и да се заемат с други заплашващи националната ни сигурност проявления на руската подривна дейност, включително и паравоенните организации.
Да не забравяме и за останалите въпросителни около случая „Скрипал“, както и казуса с отравянето на Емилиян Гебрев.
Сега е моментът да се даде отговор на въпроса за намесата на РИСИ в президентските избори през 2016 г. И доколко тази намеса се е отразила на резултатите. И доколко Румен Радев има отношение към тази руска намеса.

Само пълното разследване на всички аспекти на хибридното въздействие на Кремъл против България ще ни позволи да защитим ефективно страната. И само това ще бъде неопровержимо доказателство, че настоящата акция не е кампанийна проява, свързана с вътрешнополитическата ситуация у нас, а израз на стабилна, дългосрочна и национално отговорна политика на институциите в защита на националния интерес и сигурността на държавата и българските граждани.

Този път трябва да се стигне докрай!

Категории: