Защо Фейсбук попадна в лапите на Русия

събота, 10 март 2018

 

Цензурата – елемент от  хибридната война на Кремъл срещу свободата и демокрацията по света и у нас *
От Тексас до Балканите – Зукърбърг прибира милиони по един и същ принцип – БЕЗПРИНЦИПНО, а прибирайки милиони долари, Зукърбърг нанася щети на САЩ и ЕС за милиарди.

 

Георги Георгиев
юрист, член на Атлантическия съвет на България

 

Профилът ми във Фейсбук беше блокиран отново. За пореден път. За 30 дни.

Като член на Атлантическия съвет на България  съм длъжен не само да съобщя за този факт, но и да направя анализ със съответните изводи.

Предният път профилът ми бе блокиран заради споделена от мен статия на немската държавна информационна агенция Дойче веле – DW, в която се обясняваше за измамната схема на Русия при сключване на договор с немският гигант Сименс. Скандалът се разрази, след като шефът на Сименс демонстративно отказа да отиде на планираната с Путин среща, защото Русия, нарушавайки договора, достави турбини за производство на електроенергия  в окупирания Крим. Така Кремъл  постави немската фирма в обсега на  режима на санкции въведен от Европейския съюз и САЩ срещу лица и фирми от Русия, в отговор на окупацията на украински територии.

Този път обаче, профилът ми беше блокиран неясно защо. Не последва никакъв сигнал от компанията Фейсбук, защо това се случва.

Трябва да отбележа, че през последната година многократно бяха блокирани профилите на редица публично известни  обществено-политически лица от демократичните, евроатлантически  среди, които често изнасят информация с неудобни факти и истини относно политиката на правителството, както и по повод схемите за източване на България от руския енергиен вампир.  Многократно бяха блокирани профилите на популярни публични личности  като Теодор Михайлов, отец Рафаил, адв. Хаджигенов, проф. Минеков, Татяна Кристи, на Георги Василев Георгиев, председател на гражданското сдружение „Боец“,  както и на членове на Атлантическия съвет на България, като  Димитрин Вичев, Теодор Спасов, Корнелий Савов, Асен Генов, Манол Глишев и моя милост. . Блокиран беше профилът на изключително известния и обичан от учениците си учител по история Емил Джасим.  Бяха блокирани и много профили на хора, свързани с единсвената независима от Кремъл политическа структура у нас – „Да, България”. Наскоро бе блокиран и профилът на  Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия. Блокират се и профилите на стотици други фейсбук потребители, които просто споделят техните тези и политически идеи.

Общото – блокират се профили на  популярни хора, които пречат на руската мафия и нейните български слуги.

Схемата за докладване и блокиране на профили е неясна за повечето потребители, но става въпрос за виртуална машина, която реагира при докладване на публикация от определен брой организирани лица.
Е, явно мафията в България ( задкулисното съглашение между политически партии,  бизнес кръгове и  държавни институции), контролирана от Кремъл, разполага с платени групи от тролове, които организирано и по команда докладват профилите на неудобните за Кремъл и политиката му хора.

В същия момент българският Фейсбук изобилства от платена реклама и постове на бивши агенти на комунистическата тайна полиция – Държавна сигурност, верният слуга на Кремъл от десетилетия.

Защо в България ?!

България е брутално зависима от руските енергийни доставки. Нещо повече – държавата ни умишлено е поставена в това положение от управляващите и без възможност за алтернатива. От десетилетия.

За никого не е тайна, че всичките парламентарно представени политически сили в България са на пряко командване от Кремъл и са създадени от агентурата на Кремъл.

България плаща най-скъпия руски газ в Европа ( с 30 – 40 % по-скъпо, отколкото държави като Германия или съседна Турция).

Акцизът върху горивата в България умишлено се държи на най-ниското възможно ниво в ЕС за да може монополистът , руската компания Лукойл да продава с максимална надценка, като по този начин, вместо в хазната ни да влизат милиарди, те се прибират от монополиста и зависимите от него играчи в картела. 100% вносител на суровина и производител на гориво. Без дори да е декларирал, отчел и платил стотинка данък печалба за последните 10 години, при отчетени над 60 милиарда лева приходи (над 37 000 000 000 USD).

Общо по двете направления – Лукойл и Газпром, годишно България губи около 4 милиарда лева от свръхнадценката, която остава на разположение на монополистите!

И това  при положение, че под заплаха от санкции от ЕК, Газпром сам предложи преговори за предоговаряне и понижаване на цената, но управляващите в България се правят на глухи и слепи и не отговарят на предложението на Газпром, спестявайки му и милиардната глоба, и милиарди от понижаване на цената. Докато хиляди хора в България треперят за жилищата си пред Частните съдебни изпълнители заради непосилните сметки за парно отопление, натрупани през годините. Непосилни, заради скъпия руски газ.

Представете си какво още може да се плати с 4 милиарда лева  допълнително  в бюджета всяка година!

Неслучайно българският Фейсбук е пълен със спонсорирани съобщения на бивши агенти на комунистическата Държавна сигурност, верни слуги на Кремъл. Всеки ден в профила ми „гостуват” неканени тези проруски тролове, като облъчват с проруска, антиамериканска, антинатовска и антиевропейска пропаганда десетки хиляди потребители.

Е, питам ви – как се отразява това на стабилността на Алианса, на ЕС, на интересите на България, на САЩ и на другите ни съюзници?

Как се отразява това, при положение, че откакто сме член на НАТО, не сме закупили нито един нов танк или изтребител, но харчим десетки милиони долари за безсмислени ремонти на остарелите руски МИГ-ове, които са най-лесната мишена за всеки съвременен изтребител или ПВО, а военният ни министър се чуди как да даде на руската корпорация МИГ още стотици милиони?

Трябва да отбележа и факта, че от КТБ, банка  създадена като структура от руската КГБ още по времето на Тодор Живков, когато България беше изцяло в лапите на СССР, бяха източени и раздадени необезпечени кредити за други над 4 милиарда лева. Все на бизнес и политически структури, създадени от и подчинени на Кремъл.

Та 4 милиарда лева са достатъчни за две ескадрили F – 35 и България щеше да има най-модерната и боеспособна авиация в Европа!

Българските държавни предприятия държаха авоарите си в тази банка и с тези пари се финансираха руските схеми за придобиване на нови активи, търговски вериги, както и редица телевизии и други медии в България.

Вече над 30% от икономиката на България се намира в ръцете на руския империализъм и поне още толкова – в ръцете на техни подставени лица и олигарси от комунистическата номенклатура и бившата Държавна сигурност  чрез над 5000 офшорни фирми. Освен тях в Търговси регистър на България може да видите вече над 100 000 фирми, регистрирани от руски граждани. Зависимостта на правителството и парламента е изключително висока. Дори от безвъзмездните европейски фондове, от получените безвъзмездно 17 милиарда евро по европейски програми, около 12 милиарда евро са усвоени от свързани с Кремъл и олигархията лица.

И още.

Когато български медии съобщават международни новини, включително засягащи  НАТО, ЕС, те се позовават не на оригиналния източник, а на държавната руска агенция ТАСС. Този абсурд  ни подсказва пълната зависимост на огромната част от медиите в България от руските им господари. Естествено информацията се подава пречупена през призмата на руските интереси, а тези медии, вкл. БТА, не се притесняват да цитират източника си ТАСС, дори когато става въпрос за учения на НАТО (вместо да вземат информацията директно от пресцентъра на НАТО)

Но да се върнем към Фейсбук и Марк Зукърбърг. Това, което Зукърбърг прави, е пари. Много пари. Той не се интересува откъде идват парите. А в държава като България парите идват от мафията и нейните  слуги. По тази причина и българският Фейсбук изобилства от платена проруска и антиевропейска, антинатовска и антиамериканска пропаганда. Включително и с изкуствено създадени платени групи, които се поддържат от платени руски тролове.

Групите са десетки и в тях членуват десетки хиляди хора. С платени съобщения, масирано се облъчва с проруска пропаганда цялото Фейсбук пространство. Върши се от бивши агенти на комунистическата Държавна сигурност и тролове, закачени на руското кранче, от което се точат милиарди от България и еврофондовете чрез престъпни схеми. В тази връзка бих помолил и членовете на Атлантически съвет на България да изготвим отворен списък с тези персони (тролове), както и създадените от тях групи. Най-вече онези агенти на Кремъл, които ежедневно се появяват в профилите ни с т.нар. спонсорирани съобщения, за да го предоставим на заинтересованите институции.

Всичко това – на фона на тотален контрол върху медийното пространство в България. Без изключение всички телевизии са под контрола на политичестата мафия, свързана с Кремъл, като неудобните журналисти се уволняват. Разпространителската мрежа на пресата също е под контрола на лице, свързано с Кремъл и източените милиарди от банка КТБ. Малкото независими издания не могат да си позволят да пишат против интересите на Лукойл и Газпром, защото просто няма да ги доставят до читателите и ще фалират за три дни. В същия момент мафията на Кремъл поддържа десетки информационни сайтове, които са пълни с фалшиви новини против НАТО, ЕС, САЩ, но изобилстват с хвалебствия към катунът с ракети, наречен Русия, както и към императорчето в Кремъл. След проверка на домейните установих, че някои от тези сайтове са регистрирани на името на фирми в Русия, но са на лица от организирани престъпни групи в България.

Едно спонсорирано съобщение, което достига до десетки хиляди потребители, струва около 400 лв. Замисляте ли се откъде разни кеворкянчета намират хиляди левове месечно, за да налазват профилите ни неканени?!

Ето тези пари прибира Зукърбърг. В случая – за да обслужва руската хибридна война и мафията. Обикновените, почтени хора не разполагат с този финансов ресурс, за да отговорят на мафията, която спонсорира Фейсбук. А иде реч за десетки и може би стотици хиляди левове месечно.

Зукърбърг е готов на всичко за пари.

За да вземе пари от Китай, той се насили да прави джогинг в Пекин, за да покаже , че няма замърсяване на въздуха. Снима се дори с книгата на китайския премиер. По същият начин той прибира парите и от всеки африкански или арабски диктатор, които си плащат чрез своите тролове за популярност, за блокиране на неудобни профили, за пропаганда.

Така, срещу сравнително малко средства, Фейсбук и Зукърбърг нанасят сериозни политически и икономически щети на самите САЩ,  на бизнеса на американски компании и на американските интереси като цяло.

Уви, свободата на словото гарантира това, но в случая говорим за цензуриране, а Фейсбук прави точно това и то срещу хората, които са неудобни на тези, които плащат.

Фейсбук практически обслужва мафията в държави като България.

Един от най-бруталните примери, който демонстрира как Фейсбук обслужва руската хибридна война, за да ме разберат и читателите на Запад, се случи миналата година в Хюстън, Тексас. Защото това бърка и в джобовете на милиони данъкоплатци в САЩ и Европа.

През 2017 г. във Фейсбук е създадена група от фалшиви профили, която се нарича
„Сърцето на Тексас”  („Heart of Texas“) с 250 000 харесвания. При последвалото разследване се установи, че профилите са регистрирани от Санкт Петербург, от IP адреса на фабриката на Путин за хибридна война. От същите профили е създадена и групата („Съединени американски мюсюлмани“)  “United Muslims of America“ с 320 000 харесвания.

На 21 май фалшивите профили от групата „Сърцето на Тексас” призовават на протест пред Ислямския център „Да’уа“ в Хюстън, като пускат фалшивата новина, че се открива ислямска библиотека, финансирана с държавни пари. В същия момент сигнал за контрапротест пуска и групата „Съединени американски мюсюлмани”, създадена от същите IP адреси в Санкт Петербург.

На първия сигнал откликват крайнодесни фашизирани дебили, както и някои по-нормални граждани, обезпокоени от новината. На втория сигнал откликват наивни и добронамерени тексасци, както и някои местни мюсюлмани.

Мазалото пред сградата е пълно,  щатът харчи стотици хиляди долари, за да предотврати конфликт, а десетки полицаи са отклонени от служебните си задължения, за да охраняват организираният от фалшивите групи протест

 

Всичко това руските тролове го постигнаха, като платиха на Зукърбърг само 200 долара за спонсорирано съобщение. Да не говорим за социокултурния ефект, омразата и разделението, което засяват в обществото и загубеното време на хиляди хора.

Впоследствие и двете групи бяха заличени от  адмистраторите на Фейсбук, ама след дъжд – качулка.

По време на изборите за президент се установи от сенатска комисия, че Зукърбърг (Фйсбук) е получил от руските тролове огромни суми. Само покрай създаването на фалшиви профили и пускането на платени фалшиви новини за ограничен период от време.

Ха, представете си какъв е ефектът, колко фалшиви профили и групи са създадени, колко фалшиви новини, омраза и разделение са посяти, при положение, че само срещу 200 долара руските тролове успяха да изкарат няколкостотин човека в центъра на Хюстън и да предизвикат напрежение.

А така действат и във всяка европейска държава.

Да не говорим, че цели политически структури са създадени и са на директно подчинение на Кремъл (като ДПС, Атака, ВМРО в България).

Всъщност, прибирайки милиони долари, Зукърбърг нанася щети на САЩ и ЕС за милиарди.

Проблемът е, че вече Фейсбук упражнява и цензура, а свободата на словото е заличена чрез възможността да се блокират, неудобните за мафията и управляващите, профили на популярни личности.

Това е брутално нарушение на човешките права, на свободата на словото и правото на информираност от страна на компанията Фейсбук и нейният собственик Зукърбърг. Брутално нарушение, което носи на Зукърбърг милиони долари.

Та, нека не се учудваме, че лични данни на милиони потребители на Фейсбук се озовават във фирма, регистрирана на човек, роден в СССР. Дали има изтичане на данни към руските специални служби, нека хората и ресорните структури в ЕС и САЩ сами преценят.

Крайно време е Конгресът на САЩ, както и европейските законодатели да предприемат спешни  мерки не само за защита на свободата на словото и правото на информираност, но и да разширят и осъвременят наказателноправните санкции по отношение на онези персони, които умишлено сеят лъжи, омраза, пропагандират насилие, крайнолеви, крайнодесни и ислямистки послания.

Достатъчно е само да споменем за политическата нестабилност и несигурност в България, за медийния и законодателен климат, за който съществен принос имат и троловете във Фесйбук, и факта, че през последните години нито един сериозен инвеститор не е инвестирал в България.

Да не говорим за политическия и социален микроклимат против американски компании, против политиката на САЩ, НАТО, ЕС, който руските тролове използвайки Фейсбук, създават в отделни държави.

Крайно време е нашите западни съюзници да погледнат по-сериозно и задълбочено на тежките зависимости от  Кремъл в Източна Европа.

Защото, докато Катунът с ракети прибира стотици милиарди долари годишно от европейския си енергиен пазар , това ще продължава. Стотици милиарди, които използва, за да дрънчи с оръжие, да издържа армия, да плаща на хиляди тролчета, да изкупува медии и цели политически структури. За да сее омраза, разделение и корупция.

И неслучайно от години повтарям, че единственото правилно решение в тази насока е пълен, тотален, безусловен отказ на ЕС от руските енергийни доставки и бързата им замяна с алтернативни. Трябва да го разберат и хората в ЕС, защото от техните джобове излизат милиардите, които захранват този механизъм. От техните джобове излизат и милиардите, с които се издържат и службите за сигурност, и политиците. Включително и онези, които обслужват Русия.

Всъщност, с техните пари, платени за руския газ и нефт, се обслужва хибридната война на Кремъл и се плаща на хиляди тролчета, както във Фейсбук, така и в цялото пространство на интернет за  паразитни сайтове и хибридни медии. С техните пари се създават и финансират и  цели политически структури в ЕС, които тласкат Съюза към разделение, които призовават за излизане от НАТО, които подстрекават и създават социално и политическо напрежение. За които данъкоплатците също плащат по един или друг начин.

Крайно време е и за създаването на постоянно действащи специализирани държавни органи и структури, които да отговарят за политиката на сигурност и да контролират случващото се в социалните групи, да има и превенция, а не да се действа след като белята е станала.

Защото преките и косвените щети са за милиарди долари.

Милиарди, които данъкоплатците плащат, докато Зукърбърг прибира парички от руската хибридна мечка.

 


*Заглавието и подзаглавието е на редакцията на АСБ, като анализа е публикуван и на блога на автора: istinata.bg

 

 

 

Категории: ,