ДЕН НА ПАМЕТ И ПОЧИТ

сряда, 31 януари 2018

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Атлантическия съвет на България

 

Първи февруари е Национален ден на памет, почит и признателност към жертвите на престъпния комунистически режим в България, установен с насилие в условията на окупация на страната от Съветския съюз. На този ден през 1945 година са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състава на антиконституционния „Народен съд”.  Произнесени са смъртни присъди над достойни български политици и държавници, народни представители, генерали и офицери. Създаден и проведен при пълен контрол от Москва, включително и при определянето на присъдите, т.нар. „Народен съд”  издава общо 9550 присъди в 135 съдебни състава. На смърт са осъдени 2730 български граждани, а 305 получават доживотен затвор. 200 души са избити още преди провеждането на съдебните процеси. „Народният съд” става най-зловещият израз на комунистическия терор в България. Затова и Решение  №4 на Конституционния съд от 1998 г. определя, че това „не е съдът, съществуващ и действащ към онзи момент като част от правосъдната система на държавата”.  Той, „е един извънреден съд”, чиито  „присъди не могат да се окачествят като съдебни актове.“

Комунистическият терор ликвидира политическия, военен, интелектуален и духовен елит на България, но крайната му цел е да унищожи независимостта на българската държава и да наложи със сила антихуманната съветска политическа и икономическа система. След това не закъсняват и опитите за превръщане на България в шестнадесета република на Съветския съюз. Заради тези национални предателства Българската комунистическа партия е обявена със закон у нас за престъпна организация, а наложения от нея режим – за престъпен.

На този ден нашата почит и преклонение заслужават всички жертви на комунизма и  всички борци за освобождение и независимост от съветската окупация и комунистическата тоталитарна власт. Затова нека да поменем нашите горяни – тези първи в Европа безстрашни борци срещу съветската окупация. Да си припомним и достойното държане пред смъртта на земеделци и демократи, на социалдемократи и радикалдемократи, на царски офицери и легионери, на обществено изявени научни и културни дейци. Да склоним глава и пред стоицизма на Илия Минев, пред изгарящото съвестта ни слово на писателя Георги Марков.

На този ден ние, членовете на  Атлантическия съвет на България (АСБ), обръщаме внимание, че в Руската федерация са налице официални пропагандни опити за реабилитация на съветския комунистически режим. От най-високо място се изразява съжаление за разпадането на СССР – дългоочаквано събитие, което донесе свобода и независимост на много народи. Продължава кремълската хибридна война срещу света на свободата и демокрацията. Свидетели станахме и на провокациите от страна на Кремъл към българската история и култура. Наблюдаваме постоянно опити за реставрация на символи и реабилитация  на личности от времето на комунистическия режим. В този контекст намираме за национално оскърбително и осъдително:

  • нежеланието на властите да премахнат фалшивия паметник на съветската армия от центъра на българската столица;
  • толерирането на паметници на съветски окупатори в различни населени места;
  • отказа да се преименуват градове, села, улици, площади и читалища, които продължават да носят имена на лица, осъществявали терористична дейност.

Като приветстваме решението периодът на престъпния комунистически режим да се изучава в средното образование, ние припомняме, че:

  • Царство България не е била „фашистка” и „тоталитарна” държава;
  • краят на Втората световна война не донесе свобода на българския народ;
  • Европейският съюз почита жертвите на националсоциалистическите и комунистическите тоталитарни режими и по този начин поставя знак на равенство между тях.

Като активни и отговорни граждани ние алармираме, че в България продължават да осъществяват дейност организации, включително и паравоенни формирования, които открито афишират престъпни комунистически идеи и символи. Те отправят и заплахи срещу български граждани в стила на най-черните години на комунистическия терор.

Първи февруари – Денят на почит пред жертвите на комунистическия режим в България е повод да поставим отново един важен въпрос пред  българското държавно ръководство. Известни са усилията на Руската федерация да се представи като морален и юридически приемник на СССР, да наследи не само съветските дългове, но и мястото на СССР в Съвета за сигурност на ООН, ядреното оръжие и задграничната му собственост дори. Да наследи „победата” и полетите в Космоса. Но към това наследство спада и системата от концлагери ГУЛАГ, милионите избити от Сталиновия режим, окупацията на редица европейски държави. А след като това е така, би трябвало да настояваме Москва да поднесе своето официално извинение към българския народ за осъществената през 1944 г. окупация на нашата страна и за нанесените ѝ морални и материални щети чрез наложената със сила катастрофална комунистическа политическа и икономическа система.

Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България!

 

Атлантически съвет на България

Програма „Гражданско общество и демокрация”

 

 

Категории: ,