Демокрацията няма почивен ден!

събота, 22 декември 2018

 

ПОЗИЦИЯ

 

на  Атлантическия съвет на България
относно заплахата за правовата държава, свободата и демокрацията

 

През последните месеци сме свидетели на целенасочени действия на отделни институции срещу устоите на правовата държава, свободата и демокрацията в България. Специализираните прокуратура и съд, както и КПКОНПИ, използват в своята дейност методи, които връщат практики познати от времето на тоталитаризма. Демонстрират се репресивни инструменти, използвани някога за разправа с неудобните на властта. С тях се изграждат основите на авторитарните режими. Но използването им днес у нас е доказателство, че са застрашени основни демократични, европейски и евроатлантически, ценности.

Предприетите репресивни действия по отношение на задържаните граждани Десислава Иванчева и Биляна Петрова се характеризират с произвол и поругават техните основни човешки права. Постоянните атаки срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и опитът за „овладяване” на тази институция, разкриват опасност от налагане на управленски модел, който би ликвидирал основния демократичен принцип на разделение на властите.

Атлантическият съвет на България /АСБ/ изразява сериозно безпокойство и тревога от:

  • съдържанието на приетите от Народното събрание закони, позволяващи извършването на тайни арести, при които близките на арестуваните няма да бъдат уведомявани (до 48 часа, когато задържаният е възрастен и до 24 часа, когато е дете);
  • предвидените в тези законодателни актове възможности за „гражданска конфискация“  включително и тогава, когато е произнесена оправдателна присъда.

Това са противоконституционни мерки, напълно несъвместими с нормите на правовата държава.
Те са сигнал за начало на системни репресии срещу политически опоненти и инакомислещи граждани, като документират политика на произвол и потъпкване на правата на човека. Техни родственици са беззаконието и безправието характерни за времето на комунистическия режим у нас. Те не кореспондират с усилията на българското общество за изграждане на демократична правова държава.

Като анализира описаните негативни прояви и тенденции,
Атлантическият съвет на България предупреждава, че нарушенията на правото и демократичното устройство на страната са заплаха за нейната европейска и евроатлантическа идентичност.
Чрез авторитарни практики  и погазване на правото – рецидиви на антихуманното и антидемократично комунистическо минало, не е възможно успешно социално-икономическо развитие на България като европейска и натовска държава.

АСБ намира за изключително обезпокоителна  нарастващата активност на политически кръгове и лобита обслужващи враждебната на страната ни руска политика.

АСБ за пореден път заостря вниманието на отговорните български власти за наличието на проруски паравоенни организации в страната, които открито призовават към насилие, провеждане на „народен съд“, събаряне на законно установения демократичен ред и работят активно за привличането на България в т.нар. „евразийска“ политико-икономическа общност. Демонстративното изгаряне на знамената на ЕС и НАТО е символна демонстрация със заявявка за последващи още по-престъпни действия.

АСБ обръща внимание, че много от действията на тези паравоенни структури представляват криминален състав по смисъла на престъпленията срещу Републиката за държавна измяна и подготовка за извършване на държавен преврат.
В този контекст се вписва и част от последното изявление на почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган, в което се развива антиконституционната идея за „програмен кабинет” с участието на всички парламентарно представени партии. Това е пряк път за ликвидиране на демократичното гражданско право на избор, както и зловещо завръщане към времената, когато с „програмния кабинет” на т.нар. „отечествен фронт” бе ликвидира демокрацията в България и унищожена опозицията.

АСБ алармира, че отговорните държавни институции до момента не са предприели ефективни действия за пресичането на дейността на паравоенните формирования, които застрашават гражданския мир в страната. Измина година откакто бяха отправени заплахи към живота на наши членове, за което своевременно бяха уведомени съответните органи. Независимо от дадените ни уверения, че се води разследване, виновните лица и досега не са открити. А същевременно членове на Атлантическия съвет на България са обект на атака от страна на специализираната прокуратура и КПКОНПИ.

АСБ категорично заявява на основата на анализ на фактическата обстановка, че  правовата държава, свободата и евроатлантическият път на България са застрашени.
Българското гражданско общество трябва да намери сили в себе си и да се противопостави на недемократичните практики, на пълзящия авторитаризъм и на незаконната дейност на проруските паравоенни формирования в страната.

Демокрацията няма почивен ден!  Нейните ценности се защитават ежедневно!

 

Атлантически съвет на България

Програма „Гражданско общество и демокрация“

 

 

 

 

Категории: ,