Дезинформацията: основно оръжие на хибридната война на Кремъл

четвъртък, 29 ноември 2018

 

Днес, 29.11. 2018 г., в Нов български университет се проведе публична лекция на тема  „Пропагандата, фалшивите новини и манипулациите в социалните мрежи и публичните медии, като елемент от хибридната война. Способи за противодействие“.

 

Събитието бе организирано от Медийния съвет към Атлантическия съвет на България /АСБ/. Лекторът доц. д-р Евген Магда*, преподавател в Политехническия университет в Киев и изпълнителен директор на Института за световна политика, е на посещение в София по покана на Атлантическия съвет.

 

Доц. д-р Евген Магда с г-жа Олена Коцева, симултанен преводач на лекцията, член на УС на Атлантическия съвет на България

На лекцията присъстваха преподаватели, студенти, общественици и специалисти по темата. Бяха разгледани основни аспекти на хибридната война на Кремъл, като бе акцентирано най-вече върху нейния дезинформационен компонент. Доц. Магда подробно обясни схемата и механизма на създаване и разпространяване на фейк-новини. Главните пропагандни инструменти на Кремъл Sputnik, РИА Новости и RT са изградили система за мащабно и целенасочено разпространение на фалшиви новини, които се предават по подчинени медийни канали. Чрез множество сайтове и платформи в социалните мрежи се създава атмосфера на психоза, като се въздейства емоционално на податлива аудитория, разчитайки се на нейната слаба информираност. При това бе подчертано, че никой не е застрахован да попадне под внушението на фейкове, тъй като те следват изпитани методи на пропагандата. Чрез смесване на лъжи, истини и полуистини се създава впечатление за правдоподобност, а първосигналността на „консуматорите“ на фалшиви новини гарантира мултиплициращ ефект. Жертвите на фейк-кампании се затварят в изкуствен балон, който изключва всякаква алтернативна интерпретация на фактите или внушенията, представени като факти.

Украинският политолог даде многобройни примери за начина, по който се разпространява кремълска дезинформация в Европа. Путинистките пропагандатори анализират ситуацията във всяка една страна и изготвят фейкове по целесъобразност, така че те да са възможно най-ефективни. Така например през 2016 г. по време на мигрантската криза бе нашумял случаят „Лиза“, според който рускоезично момиче е било изнасилено от мюсюлмани. Въпреки че съвсем скоро тази информация е опровергана като фалшива, сред рускоезичната общност в Германия, наброяваща милиони, изключително бързо бива създадена опасна истерия. Кремъл прилага и „дълбоки фейкове“, като фабрикува фалшификати на цели статии на авторитетни западни издания, разпространени след това по различни медийни канали. Според такава напълно фалшифицирана статия, вменена на британския „Гардиън“, бивш шеф на MI6 одобрява руските действия в Украйна от 2014 г. Изчислено е, че фейковете са разпространяват до шест пъти по-бързо от обикновените новини, тъй като те винаги се подготвят, за да въздействат емоционално, първосигнално и съобразено с конкретната среда, както и поради факта, че зад тях стои централизирана на руско държавно ниво система, която разполага с агентури в отделните страни.

При последвалата дискусия бяха обсъдени и редица случаи, засягащи България. Бе демонстрирано как подновеният проект за строеж на АЕЦ „Белене“ служи за засилване на и без това мощната путинистка пропаганда, която се радва на почти пълен медиен комфорт у нас и разполага с голяма мрежа от сайтове, разпространяващи системно фейк-новини. Доц. Момчил Дойчев даде актуален пример с кампанията на проруските паравоенни организации срещу лекуването на ранени украински войници в България по програма на НАТО.

 

Доц. д-р Момчил Дойчев, преподавател в НБУ по политология и член на УС на Атлантическия съвет на България

На въпрос на съпредседателя на АСБ Димитрин Вичев каква е крайната цел на хибридната война на Кремъл доц. Магда отговори, че тя не се ограничава просто до дестабилизацията на отделни страни, а се състои в целенасочено подриване на ЕС и разпад на Обединена Европа, тъй като единствено по този начин би било възможно осъществяването на амбициите за изграждане на постсъветска империя. Хибридната война, в частност системната дезинформация, представлява инструмент от жизненоважно значение и е по-вероятно в близките години да се намали финансирането за руско въоръжаване, отколкото за най-ефективното средство на Кремъл в борбата срещу свободния свят: пропагандата.

Бе подчертано, че неправителствените организации често се противопоставят много по-успешно на кремълската дезинформация в сравнение с държавните институции. Съпротивата срещу хибридната агресия обаче започва от всеки свободен гражданин. Необходими са скептицизъм спрямо информационния поток, с който всекидневно се сблъсква всеки един от нас, внимателно проверяване на фактите от повечи и различни източници и избягване на първосигнална реакция, която най-вече спомага за разпространението на фалшиви новини. Крайно наложителна е цялостна стратегия за информиране на обществеността за заплахите от хибридната агресия на Кремъл. Особено в страна като България, която е изложена на въздействие от пълния инструментариум на путинистката дезинформация.

 

*Доц. д-р Евген Магда е преподавател по политология в Политехническия университет „Игор Сикорски“, Киев. Води студентски курсове по :

„Политически консултации, технологии на предизборните кампании и политическа реклама“,
„Медийни дейности в рамките на хибридната война“

 Автор е на книгите:
Хибридната война: да оцелееш и да победиш“ (Харков, 2015 г.)
„Хибридната агресия на Русия: уроци за Европа“ (Киев, 2017).

Член на Обществения съвет към Министерството на външните работи на Украйна
Изпълнителен директор на Института за световна политика

 

Пресцентър на Атлантическия съвет на България

 

Категории: ,