Ген. Джеймс Матис: НАТО остава номер едно за Америка

сряда, 21 февруари 2018

 

Министърът на отбраната Джеймс Матис потвърди ангажиментите на САЩ

 

На неформален брифинг на 17.02.2018 г., на връщане от Европа към Вашингтон, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис потвърди, че НАТО остава съюз номер едно за Америка.

По време на посещението си в Европа Матис потвърди ключови партньорства и съюзи на САЩ, като проведе срещи в Рим и в Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО. Матис се срещна и с българския министър на отбраната, като изтъкна ролята на България като критичен партньор по отношение на сигурността в нарастващо сложната среда на заплахи в Черноморския регион. В Германия Матис се срещна с военнослужещи от Европейското и Африканското командване на САЩ и участва в 54-та Мюнхенска конференция по сигурността.

„НАТО остава нашият съюз номер едно“

категорично заяви Джеймс Матис. „Да имаш алианс не означава, че няма спорни въпроси между съюзниците. Разбира се, че има. Всяка държава има своите интереси. Но само като се огледате в тази стая отново и видите всичките 29 държави да работят заедно по тези въпроси, трябва да си спомните за основната сила на този съюз.“

Според Матис в НАТО има напредък във връзка с необходимостта от по-справедливо споделяне на тежестта между Европа и САЩ, където над четвърт век Вашингтон поема основната част от нея. Матис подчерта, че днес е налице „много по-силен европейски фокус върху отбраната“. Според Матис, независимо от икономическите трудности, сега навсякъде в Европа се вижда увеличаване на бюджетите за отбрана, докато допреди 3-4 години те намаляваха. През 2017 г. обаче беше реализиран най-големият ръст на разходите за отбрана в НАТО след обръщането на тенденцията от намаляване към ръст, отбеляза Матис. Според него тази тенденция се запазва.

Матис обаче подчерта, че не всички държави от Алианса към момента са ангажирани с целта разходите за отбрана да достигнат 2% от техния брутен вътрешен продукт. Матис припомни, че има и съюзници, които все още не са представили своите национални планове за достигане на разходите за отбрана от 2% от БВП, както беше решено на специалната среща на НАТО в Брюксел на 25.05.2017 г.

Атлантическият съвет на България (АСБ) напомня, че България вече представи своя национален план, приет на 04.01.2018 г. от Министерския съвет. АСБ своевременно излезе с позиция по този документ, съдържаща критичен анализ и препоръки. В нея се припомни също така, че разходите за отбрана на България от 2013 г., т.е. за пета поредна година, намаляват като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП). За 2017 г. се очаква нов и значителен спад поради провала на старта на ключовите проекти за модернизация на въоръжените сили и невъзможността за тази цел да бъдат усвоени планираните допълнителни 402 млн. лв. от държавния бюджет за 2017 г. За 2016 г. разходите за отбрана достигнаха 1.28% от БВП, благодарение на допълнително изхарчените над 70 млн. лв. за ремонт на старите съветски самолети МиГ-29, а не за ново въоръжение и техника. Между другото, все още няма информация дали руската страна изпълни задължението си и предостави цялата необходима дължима документация по този ремонт, което миналата есен беше една от причините пилотите ни да откажат да летят поради съмнения за летателната безопасност.

По  изчисления на експертите от Програма „Национална и международна сигурност“ към АСБ за 2017 г. разходите за отбрана ще бъдат максимум 1.18% от БВП, като могат и да спаднат още при окончателен отчет на по-висок от очаквания ръст на БВП за годината. Вместо нарастване и по-бързо приближаване към договореностите от Уелс за 2 %, то има реална опасност относителният дял на разходите за отбрана за 2017 г.  още да намалее  и да се приближи по-скоро към 1 % от БВП на страната.

„Добре дошли в реалността“

казва Матис по повод на проблема с разходите за отбрана на европейските съюзници от Алианса. Като цяло обаче той изрази оптимизъм и посочи като положителен пример Германия.

Дано и България още от 2018 г. да последва примера на тези съюзници, които решително повишават разходите си са отбрана. АСБ приветства по принцип приемането на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от Брутния вътрешен продукт и очаква реални и бързи действия.

Оставаме обаче към момента резервирани, имайки предвид досегашната практика на правителствата ни през последните години упорито да пропускат да изпълнят поетия още на срещата на върха на НАТО в Уелс (2014) ангажимент да започне повишаване на бюджета за отбрана.

 

АСБ-Пресцентър

 

Категории: ,