„Всеки популизъм един ден се изражда в някакъв вид фашизъм”

сряда, 5 декември 2018

 

Слово на извънредния и пълномощен посланик на Словашката република в България
Н. Пр. Мануел Корчек при връчване
на ордена „Бял двоен кръст” на Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев

 

„Уважаеми госпожи и господа,

Почитаеми гости,

Да си спомняме събития около окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор преди 50 години е тъжно, но все пак необходимо. Хората, които са преживели онова трагично време, се връщат към преживяното усещане за предателство и безнадежност, самота и безсилие. Тогава не сме могли да знаем, че не сме чак толкова безнадеждно самотни. Че някъде в други държави, където хората живеят в същата несвобода като нас, непознати люде не само ни съчувстват, но са способни да изразят несъгласието си с потъпкването на човешките права и на свободата в Чехословакия. При това  с цената на собствената свобода.

Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев – млади момчета, студенти по история в Софийския университет, са тихите герои, за които не сме могли да знаем. И макар че оттогава е минало доста време и двама от тях, за жалост, вече не са между нас, аз се радвам, че днес можем да изразим нашата благодарност и признание към тях и техните семейства.

Радвам се, че историята, която тримата са изучавали по онова време,  все пак се оказа на страната на гражданите, решени да защитават свободата, правдата и човешкото достойнство.

Уважаеми гости,

Утре в Словакия, както и в Чешката република, ще отбележим националния празник – Деня на борбата са свобода и демокрация. Същевременно това е и Международният студентски ден, определен в памет на студентите от пражките висши училища, които през 1939 г. протестират срещу фашистката окупация.

Фашисткият режим брутално наказва смелостта им: мнозина са екзекутирани, други са изпратени в концлагери. 50 години по късно, на 16 ноември 1989 г. в Братислава и на 17 ноември в Прага, на улиците излиза ново поколение студенти. Срещу многобройното студентско шествие в Прага е използвана сила. Така е поставено началото на Нежната революция и началото на края на тоталитарния режим.

По онова време в Чехословакия все още са дислоцирани съветски окупационни войски, срещу които протестират нашите наградени. Ще трябва да изтекат дълги 23 години, преди историята да застане на страната  на младите български студенти и окупацията да бъде прекратена през юни 1991 г.

Историята на тримата  български студенти все пак вдъхва надежда, че

„Истината побеждава!”,

както гласи мотото на първия чехословашки президент Томаш Масарик. Но не бива да приемаме победата на истината като нещо безспорно.  Покрай смелостта, която все пак не е присъща само на младите хора, са ни  нужни отговорност и желание да се учим от историята. Разрешете да цитирам думите на президента на Словашката република г-н Андрей Киска:

„В днешния свят, когато все по-често напред излизат националисти, популисти и екстремисти, е много важно ясно да демонстрираме пред гражданите нашите ценности. Защото всеки популизъм един ден се изражда в някакъв вид фашизъм. Ето защо е много важно, че днес има хора, които не се страхуват да отстояват свободата, демокрацията и човешките права.“

В този контекст изразявам признание към доцент д-р Стефан Дечев*, който отдели много време и труд да освети тази потулвана част от българската история и помогна и на нас да не потъне в  забрава един епизод от миналото ни.  Благодаря и на Сдружението за човешки права “Маргиналия“ за неговата подкрепа за общата ни кауза.

Уважаеми госпожи и господа,

за мен е чест да връча най-високите награди на Словашката държава  на трима смели мъже.“

 

*Доц. д-р Стефан Дечев е историк, преподавател в Югозападния университет, член на Атлантическия съвет на България.

На 11 януари 2019 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ Инициативният комитет по отбелязването на подвига на Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев ще проведе научна конференция, посветена на протеста на тримата български студенти срещу потъпкването на Пражката пролет.
Програма „Гражданско общество и демокрация“ към Атлантическия съвет на България е основен съорганизатор на събитието.
Очаквайте подробности.

Пресцентър на Атлантическия съвет на България

 

 

Категории: ,