България ще има F-16!

вторник, 30 юли 2019

Всичките закони, свързани с придобиването на самолетите, вече са обнародвани и са в сила!
Сега вече можем да се поздравим с този заслужен успех, за който неуморно работиха много достойни българи, обединени около една кауза – силна България в силен Алианс!

Сега е моментът да се обърнем с благодарност към всички, които допринесоха това да се случи – политици, военни, експерти, журналисти и активни представители на гражданското общество, които се бориха за тази кауза. Защото това е каузата на силна и достойна България, неделима част от евроатлантическото семейство.
Силна България в силен Алианс! Това е мисията на Атлантическия съвет на България, която всеки ден отстоявахме за двегодишното ни съществуване.

Договорът за придобиването на F-16 блок 70/72, най-добрият боен самолет, поколение 4+, който сега България може да си позволи, е една сбъдната мечта за българска отбрана. И не само.
Тази сделка е най-мащабният модернизационен проект за българските въоръжени сили след падането на комунистическия режим. Това поставя началото на дълго отлаганото технологично превъоръжаване и трансформацията на въоръжените сили.
Придобиването на първите осем самолета F-16 обаче е само началото. Чакат ни още много битки, в които отново ще се изправяме против силите, искащи да имаме слаба отбрана и завладяна държава, „троянски кон“ на Москва в НАТО и ЕС.

Тепърва трябва самолетите да бъдат доставени, усвоени, въведени на въоръжение, да се постигнат начални и впоследствие пълни оперативни способности, да придобием и още 8 изтребителя за цяла ескадрила. Предстои придобиването и на нови радари, и на нови системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. На нови бойни хеликоптери и безпилотни системи. Освен на Военновъздушните сили, предстои превъоръжаване и на Военноморските сили. И на Сухопътните войски, които остават гръбнакът на българската отбрана! Освен това и Силите за специални операции ще придобиват все по-значителна роля и място. Да не забравяме и за способностите за кибер-отбрана.

Това са проекти за милиарди. Средствата трабва да бъдат изразходвани прозрачно и най-разумно, така че да дадат максимума от способности. Ето тук се крият още предизвикателства, които задължават активното гражданско общество да бъде постоянно бдително! И да остане и занапред организирано, под една или друга форма.
Предстои да водим борба и за възможно най-бързо снемане от въоръжение на старата съветска техника, паралелно с въвеждането на въоръжение на новата. Това значи окончателно да скъсваме със зависимостта ни от руския военнопромишлен комплекс. И да прекъснем финансовите потоци към Москва. Тази борба ще бъде особено трудна.

Пред нас стои все повече на дневен ред предизвикателството да постигнем повече съюзна интеграция в НАТО, така че на българска територия да имаме не само ново въоръжение и техника, но и да изградим съвместни военни формирования с нашите съюзници. Паралелно с това български военни формирования трябва да бъдат афилиирани към многонационални формирования на НАТО и ЕС в други съюзни държави. Защото България не просто се превъоръжава. Страната ни гради своята отбрана в съюзен контекст!
Това значи България да участва в повече съвместни проекти за изграждане на отбранителни способности с наши съюзници, което ще направи възможно заедно да имаме способностите, които самостоятелно трудно можем да си позволим.

F-16 поставя много силно начало на изграждането на модерна българска отбрана в НАТО. Това е така не само заради технологичното превъзходство и цената, а и заради постигнатото обединение около една обща кауза на всички политически сили и българи, които искат държавата ни да бъде силна и просперираща част от НАТО и ЕС.
Това е момент с историческо значение, който за пореден път ни показа, че „Съединението прави силата.“

Трябва и занапред да продължим по този начин!

Пресцентър на Атлантическия съвет на България

Категории: