Човек на честта и на моралната отговорност

неделя, 26 август 2018

 

Сенатор Джон Маккейн напусна този свят, за да продължи да бди над Свободата нейде от Отвъдното.

А светът наистина осиротя, защото си отиде истински воин на правдата и на човечността, принципен политик, ярка и нестандартна личност, безкомпромисен борец срещу комунизма и модерните му превъплъщения, морален стожер на свободния свят.

Европа изгуби още един мощен съюзник, чиито име и идеи отекват в най-новия военен бюджет на САЩ като последна благословия от изстрадалия мъдрец и закрилник Джон Маккейн.

България остана без един от най-искрените си приятели,  безкомпромисен защитник на демокрацията и пример за стоицизъм, воинска честност и държавническа прозорливост.

Преди десет години Съединените щати пропуснаха великолепен шанс да изберат президент, при когото светът неминуемо щеше да бъде по-добро и справедливо място за живеене. А някои от злощастията, които се стовариха върху главите ни, щяха да бъдат само несбъднати кошмари.

Син на адмирал и генерал от ВВС, Джон Маккейн изпи до дъно горчивата чаша на воените поражения и на безпринципната политика, на вражеския плен и на изтезанията в землянките на комунистически Виетнам. Но в пъкъла на страданието закали волята и ума си така, че се превърна в съвременен вариант на Марк Аврелий.

Джон Маккейн издигна твърде високо критериите за съвременен политик и държавник. Все по-трудно ще бъде на следовниците му да мерят ръст с примерите за достойнство, чест и безкористна служба на род, на Отечество и на земната цивилизация.

Бог да прости раба Божий Джон Маккейн!

Поклон пред паметта му!

 

Атлантически съвет на България

 

В памет на сенатор Джон Маккейн споделяме негови мисли от последната му книга „Неудържимата вълна“ за зловещата роля на Владимир Путин в съвременния свят.

„Владимир Путин е зъл човек. Той има намерение да върши зло, включително да разруши либералния световен ред, начело на който застанаха САЩ и който донесе повече стабилност, процъфтяване и свобода за човечеството, отколкото когато и да било в историята.

Путин използва откритостта на нашето общество и поглъщащите ни остри политически разногласия. Той иска да задълбочи тези разногласия и да ни парализира, така че да не можем да дадем отпор на неговата агресия. Той се намеси в едни избори, но ще го направи отново, защото това сработи и защото никой не го спря.

Целта на Путин не е отделен кандидат или партия. Той иска да победи Запада.“

„Длъжни сме да се борим срещу Владимир Путин така решително, както той се бори срещу нас. Ще го спрем, ако не позволим на частични интереси да предадат обществените, интересите на националната сигурност, целостта на нашата демокрация и върховенството на закона на неговите хищнически амбиции.

Ще го спрем, когато отново започнем да вярваме в себе си и когато си спомним, че нашата изключителност няма нищо общо с онова, което сме – процъфтяващо, могъщо, достойно за завист общество, а с това, което сме като хора – хора, обединени от идеали, а не от етническа принадлежност или география, обединени от решимост да защитаваме тези ценности не само в своя дом, но и по целия свят.“

 

 

Категории: