Честит Ден на храбростта, воини на Отечеството, защитници на Европейската цивилизация !

събота, 5 май 2018

 

          ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ И АДМИРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И СТАРШИНИ, ВОЙНИЦИ  И МАТРОСИ, КУРСАНТИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРСКИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ,

         СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ,

         Отново честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Отново скланяме чела пред силата на духа и на оръжието българско, осветили пътя на предците ни и заплатили правото на българската нация да достигне и да пребъде през XXI век.

         Няма друг като Гергьовден в календара български. Той сплита и възславя смелостта на воина и упоритото търпение на труженика, вдъхновението на твореца, порива на будителя и трепета на пролетната природа, възкръснала за нов жизнен цикъл.

         Откакто го има нашето Отечество, багатури, боили и войводи, генерали и офицери, пешаци и кавалеристи, скромни бойци и легендарни герои са гинали за род и за Родина, застилали са с костите си кални друмища, пили са от черепите на надменни завоеватели, сбирали са в шепа избодените си очи, хвърляли са телата на мъртвите си другари върху напиращия враг. Увивали са около сърцата си знамена на непобедените ни полкове, за да не ги сведат пред противниковия строй.

       Храбростта и саможертвата, донесени от  конниците на кан Исперих, остават нравствен факел и притегателен образец за идните поколения български воини, които в боевете за национално обединение и освобождение, в десетки сражения срещу многоброен и изкусен противник, проявяват чудеса от смелост, воинско майсторство, пълководчески талант, стоицизъм и морална висота.

       Постигнала низ от завидни победи, превърнала се във всенародно школо за родолюбие, мъжество и човечност, вече трето десетилетие Българската войска търпи поражения в градежа на модерна евроатлантическа България. Трето десетилетие държавни институции, политически клики и котерии нехаят за битието, за духа и за бъдещето на най-мощната въоръжена сила на народа ни, за неотложните, отдавна закъснели живителни глътки въздух, наричани високопарно „модернизация”, „превъоръжаване”, „съвместимост” с войските и силите на НАТО. Чираците-дюлгери на днешната ни държавност все още се опитват да научат изтерзаното ни войнство да воюва и да побеждава без ресурси, без съвременни системи за водене на бой, без планомерно развитие на родове войски и на видове въоръжени сили. Както легендарният Настрадин Ходжа нявга учил магарето си да яде камъни…

         „Така или иначе, военните обичат да си показват играчките”, с комично самодоволство отсича някакъв счетоводител бюрократ, който при следващото правителство ще бъде забравен дори от най-близките си съпартийци.

         Още по-опасни и тревожни са немеренията на овластени продажници тепърва да подлагат на референдум цивилизационния избор да станем неделима част от семейството на свободните народи от Европейския съюз и Северноатлантическия алианс, да строим живота си според прозренията и вдъхновението на най-напредналите, най-демократичните, най-благоденстващите общества на планетата.

        За да я има България, със сигурност трябва да оцелее и Българската армия. С модерни, гъвкави, окомплектовани и мотивирани Сухопътни войски, Военновъздушни и Военноморски сили. Със собствена логистика и научен потенциал, с работеща отбранителна промишленост, с млади, обучени, ерудирани и жертвоготови командири, щабни специалисти, сержанти и старшини, войници и матроси.

      Защото свърши стратегическият уют, на който повече от двадесет години се уповаваха българските управници. Защото преди четири години откъм сибирските полета нахлу вледеняващ арктически циклон. А от Близкия Изток още по-отдавна се носи парещият дъх на ислямистка пясъчна буря. И който наднича към утрешните хоризонти с прашасали стари уреди, рискува да остане излъган, изолиран и разбит.

      „Което е било вчера, ще бъде и утре”, казва най-мъдрата християнска книга. Винаги в покрусни дни народът български е търсил опора и упование в най-мощната формация на държавата. И тя, войската българска, отново и отново е изправяла снага за съзидание, за безспирен труд, за възход и за безсмъртие, на които са я орисали канове и царе, будители и просветители.

      Свидни синове и дъщери, скъпи защитници на родните предели,

      Да ни е честит светлият празник на българската храброст и на българското войнство!

      Бъдете благословени!

      Сполай ви, че ви има!

      Желаем ви здраве, щастие и нови победи в името на нашето вечно и свято Отечество!

 

       Управителен съвет
       на Атлантическия съвет на България

 

 

Категории: