С ТАКАВА ДАНС – ТОЛКОВА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ. ОЦЕНКА НА ЩЕТИТЕ. (Продължение)

петък, 8 септември 2017

Васил Данов*

Лекарството „Борисов”

Веднага след като дойде на власт, партията на Бойко Борисов премахна всички разследващи и полицейски функции от ДАНС и я остави да работи предимно като аналитична служба. „Възраждането“ на ГДБОП бе първостепенна цел на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като предшественикът му Михаил Миков (БСП) бе „понижил“ антимафиотите до обикновена дирекция с невзрачната абревиатура ПОТП.

През 2009 г. премиерът Борисов направи две грешки: не закри агенцията и назначи за председател Цветлин Йовчев, който се оказа не само партийно зависим и с досие от ДС, но и тайно свързан с враждебни на ГЕРБ политически сили. Втората грешка бе поправена две години по-късно, но първата остава и вреди на страната ни.

  Смяната на петима шефове за 9 години (ако не броим избрания, но неосъществен мандат на Делян Пеевски) също показва, че ДАНС е нестабилна, силно политизирана институция.

 

И смешно, и жалко

Несъмнено най-големият скандал около ДАНС бе изборът на Дилян Пеевски за нейн председател. Но този провал бе изцяло политически.

Списъкът с гафове на ДАНС е дълъг, така че отбелязвам само най-шумните. Агентите на ДАНС се оказаха неспособни да намерят къде е отпрашил дори техния първи шеф Петко Сертов. След няколко седмици на общонационално и международно издирване Сертов се върна в България заедно с жена си и брат си, които отишли да го приберат, без агенцията и МВР да разберат. Уникално!

ДАНС проспа фалита на КТБ и бягството на Цветан Василев, за чийто незаконни практики някои медии пишеха от години. Два пъти, през 2008 и 2014 г., ДАНС бе пускана по следите на „лицата, клатещи банковата система със слухове“. После бе разпространена баснята, че някакви хора ходели от клон на клон на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и създавали паника. Разследването доведе до ареста на блогър, който пейстнал в профила си във Фейсбук цитат от книга на журналиста Григор Лилов, писана преди години.

„Главните проблеми на българските банки включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми, е написал още през 2006 г. посланик Джон Байърли в своя грама до Държавния департамент на САЩ. Информацията гласи още: „…отпускането на кредити, свързано с пране на пари, продължава да бъде проблем при някои банки тъй като собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки“.

В грамата са изброени общо осем български банки. ДАНС очевидно не отчита подобен проблем, въпреки че финансовото разузнаване се вля в агенцията още при създаването ѝ.

Вместо премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов да бъдат разследвани за умишления фалит на КТБ, бе арестувана само една касиерка. Председателят на ДАНС Писанчев бе сменен с благодарности и почести, вместо да бъде разследван за всичко, което стана с мълчаливото му бездействие. Новият председател Димитър Георгиев също усърдно мълчи.

И премиерът Борисов, и министърът на отбраната Каракачанов, се въртят в омагьосан кръг, но не желаят да погледнат проблема в дълбочина. А същността на проблема е и в

абсолютното всевластие на ДАНС и в българската армия.

Агенцията все още има право да отнема допуска до класифицирана информация на невинен по презумпция човек, което означава автоматичното му уволнение от кадрова военна служба, но не може правомерно да му го върне, ако съдът установи, че ощетеният офицер (в случая бившият генерал Шивиков, например) няма вина. Така беше и при социализма: ДС казва, че си виновен, не те допуска до повишаване в звание, длъжност или до военна академия, и си заминаваш от службата „по-живо–по-здраво”. И както днес ДАНС, така и тогава ДС, не бе задължена да дава обяснения защо е съсипала кариерата на някой почтен, способен и честен офицер.  Отговорът е: „Висши държавни съображения“.

Познавам морски офицер, който не бе допуснат да кандидатства във военна академия, защото бе заявил в офицерската каюткомпания, че социалистическото съревнование е „върховна глупост“. Банална истина, която всички споделяха и която бе потвърдена след перестройката. Но горкият офицер попадна в донос от „слушалка” на ВКР. ДС бе един от стожерите на партийната власт и най-силен механизъм за влияние върху армията по времето на т.нар. социализъм.

Налага се да припомня, че за цялата си социалистическа „епоха” (1945-1990 г.) ВКР не залови нито един шпионин на чуждо разузнаване, не разобличи нито една агентура или резидентура.

Десетилетия наред цялото ВКР си приписваше като заслуга разстрела на старши лейтенант Маргарит Димитров от РУМНО, станал жертва на прекомерни амбиции и чувството си за неудовлетвореност от заеманата длъжност.

Другарите от ВКР пропускат важен момент от разработката: ролята на близък приятел на Димитров, с когото последният споделя намеренията си. Вместо да го вразуми, „приятелят”, който също е офицер от РУМНО и класически доносник, го поощрява. Самовлюбеният Димитров попада в капана на постановката, заложена му от „рицарите” на Дзержински, осъден е на смърт за шпионаж и е разстрелян.

 

Днес на „ползу роду“ в ДАНС се трудят близо 3 000 високоплатени служители. И това е в шест милионна България. Аналогичната служба МИ-5 в 66-милионна Великобритания разполага с 3 500 служители. Тоест, ние имаме близо 10 пъти повече „дансаджии” на глава от населението.

 

Апропо, четохте ли Годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност” за 2016 г. ?

Много е интересен. Съвършено точно и подробно отразява „кипящата” дейност на ДАНС. Т. напр. „Със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” на 9 лица на основание съпричастност към незаконна миграция. Във връзка с нарушаването на обществения ред по време на протестите през ноември на мигранти в Харманли съвместно с МВР са предприети мерки за установяване на организаторите, като са проверени около 400 лица. На едно лице са наложени принудителни 7 административни мерки (!), а за част от останалите лица са изготвени отрицателни становища за предоставяне на закрила”. Ама тия хора сън не са спали, за да наложат на 1 (едно) лице цели 7 административни мерки!

Но къде „изчезнаха” десетките каналджии, за които се писа в докладите на МВР и в разследванията на неправителствени организации? Къде и кои са полицаите, вземащи процент и осигуряващи ескорт на престъпниците, превозващи мигранти до сръбската граница?

И още:

„4. Дейност на чужди специални служби срещу България

„Чрез широк инструментариум от оперативни способи и средства се осъществява превенция и ограничаване на рисковете от действия с негативен потенциал за националните интереси. Получаваните данни се анализират, обобщават и предоставят на висшите органи на държавната власт. Продължава активното сътрудничество с партньорски служби и организации.”

 И това е всичко. „Инструментариум”, „превенция”, „ограничаване на рисковете”, „анализи”, „партньорски служби” – само срещу 85 млн. лв.!?

Няма заловени и съдени шпиони, няма осветени и експулсирани чужди дипломати, действащи като резиденти.

Ако искате да прочетете нещо подобно, отворете архивите на Националната служба за сигурност от 1999 г. Тогава за първи и за последен път, по предложение на шефа на НСС ген. Атанас Атанасов бяха експулсирани четирима руски граждани, уличени в действия срещу националната сигурност на Република България. Снимайте си документа, да не би да изчезне.

 „5. Корупционни прояви”:

„Повдигнати са обвинения срещу 50 лица от държавната администрация, както и са привлечени като обвиняеми 9 магистрати. Служител на ДАНС с ръководни функции е привлечен също като обвиняем за измама в особено големи размери, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна. На ръководен служител в МВР са повдигнати обвинения за престъпление по служба и престъпление против правосъдието във връзка с опитите му за оказване на влияние върху магистрати по водено наказателно дело.”

„През 2016 г. са извършени 1 374 проверки по реда на ЗМИП и ЗМФТ. Връчени са 109 констативни протокола и 90 акта за установяване на административно нарушение.Издадени са 87 наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции в общ размер на 215 000 лв.”

 Епохално!

 „През 2016 г. е работено по 302 запитвания от правоохранителни органи и други държавни институции. ДАНС е изпратила до чужди финансоворазузнавателни служби първоначални отговори по 206 запитвания и уведомления, а е получила в резултат на тях общо 275 информационни единици.”

„При проведена на 12.05.2016 г. специализирана операция на ДАНС и МВР е задържан инспектор от Териториалната дирекция по безопасност на храните в гр. Пловдив, поискал подкуп от собственик на склад за търговия на едро с хранителни продукти в града, за да не изпълни служебните си задължения.”

„Специалистите” от ДАНС наистина ни смятат за идиоти. Национална по щат и по бюджет агенция действа като контролна комисия в полупланинско ТКЗС. Шефът на ДАНС е щастлив човек. Заема една от най-главоболните длъжности в държавата, а работи като директор на водопад. И постиженията са такива: водопадът си тече, а директорът наблюдава, анализира и докладва.

И след година представя на Министерския съвет и на Народното събрание в обем от 32 страници ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ” за 2016 г. Евтин спектакъл на бездарни актьори и неграмотен режисьор.

Всъщност другарите от ДАНС са пропуснали да извършат и да отчетат поне някаква дейност в противовес на

хибридните операции, водени от Руската федерация срещу българската държава

В доклада им  няма нито ред за икономическата експанзия на руския капитал, поставил под зависимост или напълно притежаващ 27-29 % от икономиката на България. Което представлява реална и нарастваща заплаха за националната сигурност. Така казват учебниците и статиите на експерти. Ала родните чекисти имат свои приоритети.

Нефтения терминал Росенец, отдаден на концесия за 35 години на Лукойл, е ограден с масивната двойна ограда с бодлива тел и видеонаблюдение на всеки 50 м, с която е превърнат в руски анклав на територията на България и Европейския съюз, в който не стъпват български митничари и полицаи. Въоръжената охрана е на фирмата Лукома, чието седалище е в Москва.

 

Страната ни бе атакувана от организация свързана директно с руския президент Владимир Путин – т.нар. „нощни вълци”, които осъществиха политически акции и извършиха физическа разправа с български граждани.

Да сте чули за някаква реакция от страна на ДАНС?

А по дейността на  проруските  паравоенни организации в България,  техните тренировъчни  лагери със сръбски „четници“, руски инструктури, набирането и изпращането на „доброволци“  в бандите на  руските терористи – сепаратисти в Украйна , в ДАНС  работили ли са?

Ако да, защо в доклада им няма нито една дума за това.

 

Путинови „нощни вълци”, посрещнати посред бял ден с хляб, сол и       „Осанна” пред храм-паметника „Александър Невски”

От българска територия резиденти на ГРУ ръководят шпионски и диверсионни операции срещу приятелски държави в нашия балкански регион.

Доклад на чешкото военно разузнаване сочи, че години наред най-голяма заплаха за страната и инфраструктурата ѝ са руските тайни служби. „Руснаците са най-активната шпионска организация в Чехия“, се сочи в доклад, според който Русия продължава да поддържа значителен брой агенти, да подновява стари контакти и да установява нови зависимости. Обект на особен интерес са енергетиката и по-специално проектът за разширяване на ядрената централа в Темелин. В търга участва „Росатом“.

Германската служба за сигурност BND съобщава, че руската държава годишно хвърля близо 400 млн. евро за информационна и шпионска дейност в Германия.

Колко са разходите на руската агентура в България?

Аматьори от медиите сочат числото 10 млн. евро. Едва ли са толкова малко. Но топ-професионалистите от ДАНС мълчат.

Броят албатроси и божи кравички в защитената област „Натура 2000”.

 

България е една от малкото страни на Балканите, в която Русия държи в посолството си четирима (пълен комплект) военни аташета. Което е точен показател, че ГРУ и другите руски служби съвсем не са изгубили интерес към „бедната, умираща, поробена от НАТО, САЩ и ЕС” българска държава. За която „братушките” са лели кръв (наша, разбира се) и били готови „да повторят” „подвига” си.

Може и да го повторят, след като около язовири и на връх Бузлуджа се събират хиляди лумпени, размахващи байраци на СССР и палещи флаговете на ЕС и на НАТО. Което също е посегателство срещу националната сигурност на Република България, но другарите от ДАНС сигурно не го знаят. Няма кой да им каже.

Защото държавното и политическото ръководство на евроатлантическа България, министрите от правителството „Борисов 3” и партиите в Народното събрание се надпреварват да демонстрират сервилно русофилство, да участват в антибългарски и проруски идеологически операции, да търсят „връзки”, за да се натикат в най-многобройната парламентарна група за приятелство – с Русия, естествено.

(Следва)

________________________________________________________

*Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва,  капитан първи ранг, член на  Съюза на офицерите от резерва ”Атлантик” и на Атлантическия съвет на България.

Категории: