С надежда за повече атлантическа солидарност

неделя, 23 септември 2018

 

Очаквания преди срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп

 

В навечерието сме на участието на българския премиер Бойко Борисов и ръководената от него делегация, в 73-та годишна сесия на Общото събрание на ООН.  Предвидено е на 24 септември българският премиер да разговаря с американския президент Доналд Тръмп.  Очакваме, че по време на тази среща, освен изразяване на уверения в ползотворността на двустранното сътрудничество, българският премиер ще повдигне важни за националната сигурност въпроси.

Такъв е въпросът за значението на колективната отбрана по силата на член 5 от Северноатлантическия договор,  гарантиращ сигурността на всички страни членки на Алианса. Важно е президентът Доналд Тръм да препотвърди американския твърд ангажимент към клаузата за колективна отбрана на НАТО.  В контекста на този въпрос българският премиер би трябвало да изтъкне и приноса на България към НАТО. Става дума, както за изпълнението на решенията, свързани с укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО след срещите на високо равнище в Уелс (2014), Варшава (2016) и Брюксел (2018), но също така и за продължаващия български принос към операциите на НАТО.

Очакваме премиерът Бойко Борисов аргументирано да убеди американския държавен глава, че България е силен съюзник в НАТО, на когото винаги и във всяка международна ситуация, може да се разчита.  А това означава, че България ще увеличи своя бюджет за отбрана поне на 2% от брутния вътрешен продукт и ще изгради нови и реални отбранителни способности.

Надяваме се, че времетраенето на срещата ще позволи на българския премиер да изтъкне как възнамеряваме по най-добър и отговорен начин да изразходваме нарастващите средства за отбрана. Да сподели информация за проектите за превъоръжаване. Впрочем, представената на 18 септември оферта от американската компания „Локхийд-Мартин”  за закупаване на последен модел многоцелеви бойни самолети от четвърто поколение F-16 Viper, е добър повод  премиерът Борисов да подчертае, че България оценява тази оферта като реален ангажимент на американската страна да постави на още по-здрава основа нашето стратегическо партньорство в отбранителната сфера.

Укрепването на ролята на НАТО в Черно море е друг въжен въпрос, който Атлантическия съвет на България очаква премиерът Бойко Борисов да постави. Адаптираното предно присъствие на НАТО в Черно море трябва да бъде изпълнено със съдържание, така че да не изостава от развитието на засиленото предно присъствие на НАТО в Полша и балтийските държави. Това е и една от основните дискусионни теми на  международната конференция организирана от атлантическата общност, която ще се проведе на 28 септември 2018 г. в София.

Анализите показват, че не трябва да се допуска диспропорция в източния фланг на НАТО – силен и укрепен Север и слаб и аморфен Юг. Затова и Бойко Борисов с основание може да настоява пред американския президент Доналд Тръмп за повече американско участие в съвместната охрана на въздушното ни пространство чрез мисията air policing.  Премиерът има нашата подкрепа да поиска разполагане на българска територия, в близост до Черно море,  на американски системи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът“ на ротационен принцип.

Очакваме също така Бойко Борисов да подчертае готовността на България да участва в многонационални съвместни формирования на НАТО на териториите на други страни-членки, както и да бъде домакин на такива формирования на наша територия.  Време е и за изграждане на военновъздушна база на НАТО в България, а защо не и за разполагане на многонационална бригада на Алианса, формирана около една от нашите бригади.

Убедени сме, че българския премиер ще информира конкретно  Доналд Тръмп и по въпроса за плановете  за освобождаването ни от остарялата съветска бойна техника и замяната ѝ с модерна техника, оперативно съвместима със стандартите на НАТО.  А не е излишно, в зависимост от времето с което ще разполага,  да представи и най-важните аспекти от плановете за ремонт на съществуващата съветска техника до усвояването на новопридобитата техника. Още повече, че тези планове  вече се дискутират публично.

Очакваме с надежда резултатите от визитата на българския премиер Бойко Борисов в ООН и САЩ за още по-ангажирано атлантическо бъдеще на България и му пожелаваме успех в разговора  с американския президент Доналд  Тръмп.

 

АСБ-Пресцентър

 

 

Категории: ,