СВОБОДА ЗА ОЛЕГ СЕНЦОВ!

понеделник, 20 август 2018

 

ДО НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

Г-Н АНАТОЛИЙ МАКАРОВ

Извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация

в Република България   

                                            

           Ваше Превъзходителство,

С настоящето писмо отправяме към Вас като извънреден и пълномощен представител на Руската федерация в Република България настоятелно искане от името на Атлантическия съвет на България за освобождаване от затвора на украинския режисьор Олег Сенцов.  Според нас това е единствената възможност в момента за спасяване на неговия живот. Настояваме да бъдат освободени и останалите 80 украински политически затворници, които се намират в затвори и психиатрични клиники или се «радват» на «грижите» на руските следствени органи.

Информираме Ви, че вече близо 100 дни украинският творец и родолюбец Олег Синцов провежда гладна стачка.  Намираме за несправедливо неговото осъждане на 20 години строг тъмничен затвор по фалшиво, според нас, обвинение в тероризъм. Такова «правосъдие» и подобна «политика»на правораздаване не правят чест на държава, претендираща да е наследник на вековна култура, на хуманистични и демократични традиции. С неудоволствие констатираме, че от 2 000-та година целенасочено и последователно ръководството на представляваната от вас страна се отдалечава от демократичните идеали, ценности  и принципи, присъщи за европейската цивилизация днес, каквито са и трябва винаги да бъдат върховенството на закона, защитата на правата на човека, зачитането на международното право,  суверенитета и териториалната цялост на съседни и по-далечни държави.

С огорчение наблюдаваме възраждане във Вашата страна на практики, познати от епохата на комунистическата диктатура и от времето на сталинизма. Прилагането на двойни стандарти във вътрешната и във външната политика, използването на правото на силата, а не на силата на правото, не е от полза за развитието на двустранните отношения, особено когато става дума за отношения между традиционно приятелски страни и народи.

Всяка държава без истински съюзници и приятели рано или късно се оказва в международна изолация. Причината днес на Вашата страна да бъдат наложени санкции от международната общност се крият в политиката, която провеждате като държава след 2014 г., когато незаконно и в нарушение на международното право окупирахте украинска територия и подпомогнахте разгръщането на сепаратистки и терористични организации на територията на приятелска вам в миналото Украйна.

Ваше превъзходителство,

Настоявайки още веднъж за освобождаването на Олег Сенцов, бихме желали същевременно в България по-рядко да гастролират неканени гости като паравоенната формация „Нощни вълци”, дипломати под прикритие да не участват в разузнавателни операции срещу съседни и приятелски държави от Балканския полуостров. И най-учтиво Ви обръщаме внимание да се въздържате с повод и без повод да ни напомняте за „благодарността”.  България е държава, която отлично знае на кого, кога и как да благодари. „Благодарността” ни към Вас отдавна е изчерпана. На Руската федерация не дължим благодарност за нищо. Нещо повече. Доколкото Вашата страна разглежда себе си като правоприемник на изчезнала през ХХ век държава, очакваме да се извините на българския народ за осъществената окупация на страната ни от Съветския съюз през 1944 г., както и за дирижираните от Москва репресии срещу български граждани непосредствено след тази агресия, и за наложения от вас със сила комунистически тоталитарен строй в България.

Убедени сме, че у нас винаги ще има искрени приятели на руския народ, българи, които ценят и уважават руската култура и традициите на руските революционни демократи. Българи, които дълбоко са преживявали и преживяват трагедията на хората в Русия по време на болшевишкия терор, които знаят истината за концлагерите ГУЛаг, за масовия ГЛАДОМОР, истината за зловещата роля на НКВД и КГБ в руската история.

Ваше Превъзходителство,

Разчитаме, че ще предадете в Москва този български глас в подкрепа на справедлива кауза – свободата на един човек. Защото няма политика, която да стои по-високо от живота.

Господин Посланик,

Помогнете да спасим един достоен човешки живот!

 

 Атлантически съвет на България

 

 

Категории: