МЪДЪР ХОД ИЛИ НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

сряда, 18 октомври 2017

 

Капитан I ранг о. з.

Васил Данов *

 

С решението да се отложи придобиването на нов многоцелеви боен самолет и да се ремонтират остарелите, несъвместими с авиацията на НАТО съветски „мигове”, управляващите са на път да направят сериозна политическа грешка, която ще е с дългосрочни тежки последици за националната сигурност на България.

Първо, защото така се отлага във времето придобиването на крайно необходими отбранителни способности, когато предизвикателствата пред националната сигурност на страната се увеличават. Това планирано бездействие открива нови рискове пред отбраната и действа демотивиращо сред военнослужещите.

Второ, страната ни категорично се закотви на опашката по развитие на оперативни способности, плюс незавидната  и роля на усърден и сервилен руски говорител в ЕС и НАТО. Говорител, който все по-отчетливо консумира сигурност от Алианса, без дори да имитира, че произвежда такава.

Връх на безочието станаха  думите на командира на ВВС по случай празника на военновъздушните сили, че „eдна 105-годишна авиация трудно ще приеме решението  чужди изтребители да охраняват родното небе.

Генералът, поднесъл венец пред паметника на Червената армия-окупаторка на 23 февруари т. г., така и не е разбрал, че от 2004 г. за нас съюзническите самолети от НАТО не са „чужди”. Тези самолети могат да бъдат чужди само за лица, в чиято ценностна система руските и съветските летателни апарати все още са смятани за свои.

Трето, поредното отлагане на придобиването на нов тип боен самолет и ремонтът на старата съветска военна техника удължават зависимостта ни от руското оръжие и техника. Зависимост от вероятния противник, за какъвто Руската федерация (РФ)  е обявила НАТО в официалната си Военна доктрина (чл. 5). Тези стъпки противоречат на заявените намерения в правителствената програма и представляват публична победа на проруското оръжейно лоби.

Да ремонтираш оръжието си при вероятния противник означава, че си скаран с военната теория и с военната логика, че нямаш памет за всички провали и поражения, съпътствали подобни решения в българската и в световната история.

Намеренията, изтребителите МиГ-29 да бъдат ремонтирани в РФ, е повече помощ за закъсалата компания РСК МиГ, отколкото спасяване на българската военна авиация. Повече от половин година корпорацията РСК МиГ е в тежко финансово и организационно състояние. Няма държавни поръчки, бяха арестувани нейни ръководни кадри, води се следствие. В този момент  правителството на Република България прави солидни поръчки. Въпреки факта, че РСК МиГ е в санкционните списъци на САЩ и НАТО, че руското правителство официално даде поръчки и пари на самолетостроителната компания „Сухой”, като остави РСК  МиГ без финансиране.

Наистина,„приятел в нужда се познава”. Но къде са българските национални интереси, интересите на отбраната и сигурността на българския данъкоплатец?

Четвърто, отлагането на опасно закъснялото превъоръжаване на Българската армия ще има като резултат поредния отлив на личен състав, на млади и перспективни кадри от въоръжените сили, след като трето правителство на партия ГЕРБ отначало обещава, а после се отказва от модернизация и превъоръжаване. Да припомня, че когато през 2012 г. бившият вицепремиер Симеон Дянков оряза финансирането на БА с цели 37 %, за да закърпи националния бюджет, близо 3 700 военнослужещи напуснаха армията, обезверени от липсата на перспективи за достойна служба и за нормално кариерно развитие.

Днес кадровата пропаст във въоръжените сили достига 5 000 души предимно в тактическите звена, тоест, на бойното поле. Още колко млади воини ще си тръгнат, след като разберат, че и през следващите години няма да има нови самолети, бойни машини и кораби?

Пето, за пореден път българско правителство лъже избирателите си. За пореден път то се представя като “лъжливото овчарче” в НАТО. Самото правителство едва ли си вярва, че мами съюзниците ни, защото може да мами единствено себе си и своите наивни избиратели. Цинично и отблъскващо е демагогското противопоставяне на социалните и инфраструктурни проекти срещу отлаганото 28 години придобиване на нови образци оръжие и бойна техника. Досадно е повторното противопоставяне на влакове срещу танкове, на военнослужещи срещу майки на кърмачета. Абсурдно и гротескно звучат мечтите на премиера за „лодки, платноходки и тръба по Черно море” на фона на безпрецедентната милитаризация на Кримския полуостров, извършвана от Русия.

Буквално вчера бе публикуван проектът за бюджет на РФ, в който за силовите ведомства (МО и МВР) са предвидени… 38 % от общите разходи!

Шесто, сравнена с целенасочените и резултатни усилия на Румъния, Полша, балтийските държави, новоприетите членки на НАТО и най-мощните страни от Алианса, позицията на България изглежда все по-раздвоена, все по-несигурна, все по-жалка.

България заприличва на кораб, чийто главен компас е „излязъл от меридиана” и корабът постоянно бърка курса си, принуден е да спира, да се ориентира по небесните светила, да нанася корекции в курса и да търси спасителен залив.

България днес има остра нужда от добре въоръжена, обучена, мотивирана и уверена в способностите си войска, която да се ползва с доверието на гражданите и  подкрепата  на  политиците.

От отношението към армията може да се съди дали държавниците ни са национално отговорни или са готови да се подчиняват на интереси, чужди на европейска и натовска България, извършвайки поредно национално предателство.


* Капитан I ранг о. з. Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва,  член  на Атлантическия съвет на България и Съюза на офицерите от резерва ”Атлантик”                                                                                         

 

Категории: