Мир в Сирия е възможен само без Башар Асад

понеделник, 16 април 2018

 

Позиция

 на Атлантическия съвет на България

 

Атлантическият съвет на България подкрепя категорично действията на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

Осъществената на 14 април 2018 г. прецизна военна операция срещу сирийски обекти, свързани с разработването, производството, съхраняването и употребата на химическо оръжие, е дългоочакван отговор на самозабравилата се управляваща върхушка в Дамаск и нейните съюзници от Руската федерация и Иран. Ние оценяваме тази операция като важна отговорна стъпка, целяща да пресече терора и геноцида, на който от години подлага сирийския народ режимът на Башар Асад.

 АСБ е против руската подкрепа за антинародния режим в Дамаск. Тази подкрепа задълбочава трагедията на сирийския народ. Тя е причината и за безсмислените жертви, които вече даде в сирийската авантюра и руският народ.

Намесата на Руската федерация в гражданската война в Сирия на страната на потомствената диктаторска фамилия Асад имаше за официална цел да представи Кремъл като „борец срещу ислямския тероризъм”. Но скритата цел на руското държавно ръководство бе да осигури своето постоянно военно присъствие в Близкия изток, да бъде забравена подкрепата, която Москва продължава да оказва на проруските терористи и сепаратисти в Югоизточна Украйна, да се приеме за „свършен факт” анексирането на Крим, да бъде преразгледана политиката на санкции, наложена на Кремъл за тези престъпления.

АСБ настоява българският президент и правителството да заемат ясна и отговорна позиция, като категорично осъдят продължаващата подкрепа на Руската федерация за режима на Башар Асад.

АСБ е убеден, че само единен и координиран международен натиск срещу режима в Дамаск , който не изключва военното решение, може да донесе дългоочакваният мир в Сирия.

АСБ категорично се противопоставя на апокалиптичните внушения за нов световен конфликт, идващи от центрове в страната и чужбина, които желаят деморализирането на българското общество и държава. Тези послания целят да всеят страх и да парализират вземането на решения за противодействие срещу използването на практики, отдавна отречени от цивилизования свят.

АСБ ще продължи да отстоява позицията, че мирното решение за Сирия е възможно само след отстраняването на Башар Асад и неговата диктаторска клика от властта в Сирия.

АСБ е категоричен: с диктатори не се преговаря нито за война, нито за мир.

АСБ е убеден, че сирийският народ има право на мирно и спокойно бъдеще. Решението за това бъдеще трябва да вземе самият народ, след като се освободи от диктаторския режим.

 

Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

 

Категории: