КОЙ е Кремъл

сряда, 13 декември 2017

 

Димитрин Вичев
Съпредседател на Атлантическия съвет на България

 


Двадесет и осем години след началото на демократичното си развитие България все още е далеч от европейския тип държава, който изградиха останалите страни от разпадналия се социалистически лагер.
Защо се случи това изоставане? Защо страната ни се превърна в най-бедната и корумпирана държава от европейската общност?

 

Една от основните причини за това състояние е продължаващата зависимост на България от Русия. Зависимост, не само поради силната икономическата обвързаност, но и заради подражанието на модела и стила на управление, характерен за авторитарна държава, каквато е съвременна Русия.

Днес в страната ни безнаказано действат организирани престъпни групи, наричани задкулисни кръгове, мафиотски кланове или олигархични образувания. Един или друг участник в тези банди все по-често е посочван като мистичния КОЙ.
Грешно е КОЙ да се свързва с конкретно лице, защото така разочарованието и ненавистта на обществото се насочва към индивида, който всъщност е само посредник на чуждата воля.
Все по-често наблюдаваме нагла демонстрация на влияние и натиск върху институциите. Подобна арогантност, алчност и недосегаемост могат да си позволят единствено хора, които са представители на мощна сила, изградила мрежа от зависимости във всички сфери на обществено-политическия и икономически живот.

През последните 28 години преходът в България се осъществява по руски образец, по подобие на промените след 1944 година. Този псевдодемократичен и псевдопазарен преход бе наречен от руснаците „перестройка“. И наистина, както в Русия, така и в България, комунистите и милиционерите се „преустроиха“ в политици и бизнесмени като си създадоха удобна политико-икономическа система, скрита зад  демократична фасада.

 

 

Днешният модел на управление на страната ни може да се определи като балканска версия на руския псевдодемократичен и олигархично-мафиотски модел на функциониране на руската държава. Основните парламентарно представени български партии и политици са тясно обвързани с  Москва и произтичат, или са пряко свързани със старата комунистическа партия и Държавна сигурност. Независимо от това дали се самоопределят като леви, десни, патриотични, либерални, народни и т.н.
В своето развитие след 1990 година България пропусна етапа на декомунизация и лустрация. Този важен етап, през който трябваше да се възстанови справедливостта в обществото и виновниците за десетките хиляди убити и стотиците хиляди репресирани, както и за престъпното управление на комунистическата партия, докарала страната ни до разруха в края на 1989 г., да получат справедливи наказания, не се състоя.

Липсата на справедливост и следването на руския модел на управление доведе до невиждано в досегашната българска история, като масовост и размер, криминално  забогатяване на хора, но не от предприемаческа инициативност и риск, а от кражби, корупция и търговия с политическо влияние при участие във властта.
Повечето от тези престъпници са част от бившата комунистическа номенклатура и нейната Държавна сигурност или техни наследници. Точно тази престъпна група продължава да бъде пряко свързана и подчинена на Кремъл, бранейки с всички средства интересите на чуждата държава така, както го е правила и преди 1990 г.

Ето затова, която и партия да e на власт, продължава зависимостта ни от руските енергийни доставки (с най-високите цени на енергийните носители в Европа), не се търси енергийна диверсификация и се разхищават милиарди левове от бюджета на страната за строителство на ненужни и свръхскъпи нови руски енергийни обекти. Това монополно положение на Русия на българския пазар има цена, която се заплаща от всички нас. Една част от паричния ѝ еквивалент се връща обратно към тия, които са на власт по изпитана от десетилетия корупционна схема, осигуряваща руското политическо влияние в България.

Това е логичното обяснение и за липсата на политическа воля за превъоръжаване на българската армия със съвременни оръжейни системи, оперативно съвместими със съюзниците ни в НАТО, както и защо години наред се пречи за откъсването ѝ от руските оръжейни зависимости. Първо, за да се продължи, чрез поддържането на старите съветски системи, на непрекъсваемостта на корупционните потоци от Москва към София. Второ, за  да не може България реално да защити себе си и Югоизточния фланг на НАТО и ЕС при евентуално настъпление на руската армия към Южна и Централна Европа през Черно море. Това национално предателство ще има висока цена.

 

 

Изграждането на българската прокуратурата по руски модел и нейната подчиненост на  Москва е друга тежка зависимост. Превръщането ѝ в защитник на интересите на Русия и пазител на нейните хора в България от наказателно преследване,  доунищожи съдебната система. Това е обяснението защо няма нито един висш български политик, бил на висок държавен пост, да е осъден за корупция, за кражби, за измама. И това е обяснението защо се повдигат обвинения към хора, които защитават българските национални интереси и България от руското влияние и зависимости. Прокуратурата в България е на практика неконтролируема и неотговаряща пред никого. Цената за тази роля на прокуратурата я плащаме всички ние, защото грабежа продължава, а недоверието към цялата ни правосъдна система и държава расте.

Погромът, който бе извършен върху съзнанието на българите и превъзпитаването им в чужди идеологии чрез способите на т.нар. хибридна война, е друго непростимо престъпление. След наложената със сила комунистическа идеология по време на съветската окупация след 1944 година, през последните години чрез мощна пропаганда се налага новата руска идеология. Тя е чужда, както на българския традиционен светоглед, така и на европейския хуманизъм и култура.
„Руският свят“ с православните „ценности“ на Дугин и ген. Решетников, обожествяването на Путин, манипулативно-пропагандното внушение за необходимостта от „вечна признателност“ към Русия, за нуждата „като слънцето и въздуха“ на дружбата с нея, са само прикритие за грабежа на руската върхушка и скриване на истината за имперското отношение на Русия към България повече от 150 години.

 

 

Всичко това доведе до подмяна на традиционните ценности на българския народ. Качества като трудолюбие, честност, почтеност, стремеж към образование и духовно развитие, предприемчивост и успех, основани на знания и усилия, бяха тотално подменени. Днес се приема като нещо нормално стремежа за влизане в подходящите партии и чрез тях – във властта, с единствена цел – забогатяване.  Партийното предателство и слугинажа се приемат като присъща и необходима част от политиката. Стигна се до там, че мнозинството българи безропотно и безгласно признават правото на по-силния да смачка слабия, както и правото за надмощие на имащия власт над силата на Правото. Вече нито законът, нито държавата се приемат от “широките народни маси” като защитаващи обществения интерес. Огромна част от българите не разбират какъв е смисъла на понятията: държава, право, справедливост, политика, солидарност, морал. Защото почти никой от властимащите не им дава достойни и  положителни примери за подражание.

Ето така Москва води последователно своята успешна, за съжаление, политика на разделение на българските граждани и деградиране на обществото. За Москва България  отдавна не е “чужбина” и  Кремъл вече ежедневно ни напомня КОЙ командва тук. Затова през последните месеци и години представители на Руската федерация демонстрират все по-ярко и масирано своето присъствие на различни форуми и тържества в България, а чрез подчинените ѝ медии в публичното пространство се налагат позициите на проруските български политици, експерти-аналитици и журналисти – познатите ни до болка национални предатели от Държавна сигурност и комунистическото котило.

 

 

Днес България е част от свободния свят, но не съвсем. Защото българите все още не разбират какво представлява  реалната демокрация, какви са правата на човека и как се защитават те, както и какво се разбира под израза „ върховенство на закона“. А това са основополагащите принципи на демократичните държави.
Българите днес не знаят и какво е свободен от държавна намеса пазар и конкуриращ се, но спазващ правилата бизнес. Защото виждат друго – корупция, кражби чрез обществени поръчки, измами с еврофондове, картелни споразумения, изкуствено създавани и подкрепяни от държавата частни монополи.
Днес виждаме резултата от това неразбиране и подмяна. Една отвратителна  надпревара между все по-невежи, политически неграмотни и управленски неподготвени хора да се стремят неистово към властта. Те са готови на всичко, за да бъдат сложени от силните на деня на подходящ пост – общински съветник, кмет, депутат, министър, премиер, президент. Това е мечтата на хиляди българи, а не работата в обществена полза. Тази уродливост е в основата на гигантската корупция в България, чиито размери и обхват са ужасяващи. Доходоносната власт и защитата на интересите на КОЙ гарантира недосегаемост.
Този модел е неразбираем за нормалния европейски гражданин, защото няма такъв тип държава в утвърдените западни демокрации. Но това е моделът, по който е устроена и подредена съвременна Русия.
В България е същото. И центърът за управление е един – Кремъл.

Как тогава демократично мислещите и запазили почтеността си граждани биха могли да възстановят демокрацията, правовата държава и конкурентния пазар?

Първо необходимо, но и задължително условие, е последователната и неспирна борба с руското влияние върху България. Държавата ни трябва да се откъсне от политическата, икономическата, енергийната и отбранителната си зависимост от Русия. В противен случай пленена България ще остане безценна плячка за дълго време в ръцете на Москва чрез нейните послушковци – българските комунисти, милиционерите, руските националисти, представящи се за патриоти, народняците – популисти и обикновените криминални престъпници с бели якички.
Апогеят на специалните отношения и т.нар. балансирана политика с Русия ще бъде по време на председателството на Съвета на Европейския съюз от България през първата половина на 2018 г. Чрез марионетките си тук, Кремъл ще се опита да задава дневния ред на Европа. Нали не се съмнявате в това?

Днес всеки гражданин трябва да поеме своята отговорност и да определи личната си  позиция към зависимостите на България от Русия, към намесата ѝ във вътрешните и външните ни работи, към медийното ѝ влияние и икономическото ѝ доминиране.
Това е своеобразен тест. Хората, които осъзнават опасностите и са разтревожени за състоянието, в което е изпаднала страната ни, трябва да намерят начин за промяна. Първата стъпка е обединението. Длъжни сме да го направим. В името на демократична европейска България.
А онези, които упорито продължават да твърдят, че Русия не е заплаха за независимостта и европейското бъдеще на България и че Кремъл не се меси задкулисно в делата ни, са или руски агенти, или невежи хора, или идиоти.
Партия, която не заяви ясно и категорично готовността си да се бори с всички сили и средства за свободна, демократична България и която публично не се обяви срещу зависимостите на страната ни от Русия, е национално безотговорна и предателска проруска партия.

Държавата ни трябва да се преоснове. С нова Конституция, с нова партийна система, с нови политически личности, прокурори и съдии, с нова полиция и т.н. Ние трябва да минем или по пътя на дълбоките институционални реформи като Грузия и Балтийските държави, или по мъчителния и кървав път на Украйна, в борба за истинска независимост от Русия.
Без тежка и безмилостна битка с руската политико-криминална банда, пленила  България, нямаме никакъв шанс да станем правова европейска държава и да бъдем достоен член на НАТО и ЕС.

А това е единствено правилния избор и път на България.

 

 

Категории: