ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ НЕ БЯХА ДЕМОКРАТИЧНИ!

вторник, 20 март 2018

 

 

ПОЗИЦИЯ

на Атлантическия съвет на България

относно провокативното провеждане на избори за президент на Руската федерация в  окупирания от нея украински Крим

 

Атлантическият съвет на България не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и затова

не признава проведените там избори за президент на държавата окупатор.

Гласуването в Крим и Севастопол на руските президентски избори представлява съучастие в престъплението „незаконен изборен процес”. Самият факт на провеждане на избори върху окупирана територия на друга държава доказва недемократичността на изборното законодателство и процес в Руската федерация.  За недемократичността на изборите в Русия говорят още и следните факти:

  • Елиминирането предварително на потенциални кандидати като Борис Немцов и Алексей Навални;
  • Тоталната антидемократична пропаганда в предизборните кампании на редица кандидати;
  • Информацията за хиляди нарушения в изборния ден, включително и многобройните опити за манипулиране на изборния вот чрез поставяне в урните на предварително подготвени бюлетини.

Атлантическият съвет на България се обръща към българския президент, парламент и правителство с призив да осъдят категорично проведените от Руската федерация избори в Крим и Севастопол.

Атлантическият съвет на България очаква българските държавни институции и всички български граждани, при своите контакти с официални и неофициални представители на Руската федерация,  да отчитат факта, че политиката на Кремъл продължава да представлява заплаха за българската,  европейската и световната сигурност.

Атлантическият съвет на България ще продължи да следи с повишено внимание погазването на демокрацията и човешките права в Руската федерация тъй като  проведените президентски избори в нея не доведоха до демократична политическа промяна.

 

                                              Атлантически съвет на България

                                   Програма „Гражданско общество и демокрация“

 

 

Категории: ,