Завъртат пореден сериал „Мигранти завладяват България“

четвъртък, 5 юли 2018

 

Центровете за бежанци са празни, но фалшиви новини заливат социалните мрежи

 

Стефан Ташев*

 

Първите орди от мигранти вече се нанасят в лагера в Харманли, а медиите мълчат.” „Бойко продаде България, превръщат ни в бежански център…

Подобни фалшиви новини циркулират в социалните мрежи и манипулират обществото. Разпространяват се от сайтове с неясна собственост като „Bultimes“, „Bnews“ и „Spodeli.eu“, повечето свързани с руската пропаганда.

 

Откъде идва информацията за „ордите мигранти“? Според един от сайтовете – от неизвестен очевидец, който „минал покрай лагера в Харманли и видял как настаняват първите върнати на България мигранти“. Според друг от посочените сайтове за фалшиви новини, информацията идвала от сдружение на билкари. „От една седмица стотици мигранти нахлуват в Харманли в закрити камиони и микробуси със затъмнени стъкла. Новите бежанци обясняват, че са ги извадили от лагерите в Германия и са ги натоварили на самолети за България”. Хората в Ямболско казват, че на Безмер нощем кацали по няколко самолета с мигранти. Мигрантите щели да бъдат настанени в Харманли, Царево и в други села и градове на Странджа. Правителството предвижда да пръсне мигрантите на групи по 50–100 човека в малките градове в Странджа като Средец, Малко Търново Царево Ахтопол. „Ще ги настаняват в общински апартаменти по силата на постановление № 208 на Министерски съвет, според което кметовете са задължени да предоставят жилища на мигрантите, безплатна храна и безплатни медицински грижи“, съобщават „билкарите“.

Фалшивите новини по темата „Мигранти” започнаха още преди срещата на лидерите на страните от ЕС в Брюксел, още преди да бъдат обсъдени и приети договореностите между различните страни. Още тогава бе обявено, че „Борисов е продал страната и ние ще се превърнем в резерват за мигранти и бежански лагер“. Тези фалшиви новини се появиха „случайно“ заедно с изявленията на Корнелия Нинова и други червени другари по темата „Миграция“. Според БСП, премиерът се е споразумял с ЕС срещу пари България да стане санитарен кордон или бежански лагер за милиони мигранти. Ако се вярва на тези информации, Меркел и коалиционните ѝ партньори още не се бяха разбрали в Германия, но германски самолети вече стоварват в Странджа мигранти от Берлин.

Каква е истината с „ордите, които завладяват България“? По данни на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет (ДАБ) към 3 юни 2018 г. в центровете ѝ в софийските квартали Овча купел, Враждебна и Военна рампа и в градовете Харманли и Баня са настанени общо 602-ма бежанци. Това прави запълване на едва 15% от капацитета на центровете, обяви пред Breaking.bg говорителят на ДАБ Галина Панайотова. Статистиката на Дирекция „Миграция“ на МВР към 31 май 2018 г. сочи, че в двата центъра за временно настаняване в Бусманци и Любимец има общо 207 мигранти при капацитет от 700 души.

Прави се елементарен опит за манипулиране на хората, че след срещата в Брюксел всички мигранти, минали през България и отишли в Западна Европа, ще бъдат върнати у нас. Дали това е вярно? Писачите на фалшиви новини не познават европейското законодателство. Става дума за прословутия Дъблински регламент, според който задържаните в която и да е европейска държава мигранти трябва да бъдат върнати на първата страна, която ги е регистрирала. Доста преди срещата в Брюксел, а и на нея, стана ясно, че Дъблинският регламент е мъртъв и неработещ след огромната вълна от мигранти към Европа през 2013-2017 г.

По данни на Дирекция „Гранична полиция“ към май 2018 г. към България са заявени трансфери по Дъблинския регламент общо за 202-ма души, но са осъществени едва 59 прехвърляния. Каква е истинската картина? От януари до края на май у нас са задържани 610 нелегални мигранти на входа и на изхода на държавните граници. Числата са направо смешни в сравнение с 2013-2015 г., когато в България щъкаха над 11 000 души легални бежанци и нелегални мигранти. През целия май задържанните са 106, от които 81 са върнати обратно. През първите пет месеца на тази година България е извела обратно 370 души. Орди явно няма.

През май 2016 г България бе първата страна от ЕС, която подписа спогодбата за реадмисия с Турция. Реадмисията означава връщане на нелегално преминали българо-турската граница обратно в южната ни съседка. По данни на МВР, през 2016 г. сме върнали на Турция 90 души, а на Гърция – 303.

На кого е нужен поредният сезон от сапунения сериал „Мигранти завладяват България“? Скоро ще разберем. Вероятно на онези, които организираха сблъсъците в центъра в Харманли и протестите в Овча купел и Военна рампа в София. Манипулациите със страховете на хората носят някакви политически дивиденти преди избори. Сега е малко раничко. Или някой е решил още сега да започне предизборната си кампания?
Остава да видим.


*Авторът Стефан Ташев е член на Атлантическия съвет на България, дългогодишен криминален репортер и разследващ журналист във в. „Демокрация”, „Стандарт”, „24 часа”, „Фрогнюз” и др. В момента е издател на електронния вестник BREAKING news

 

 

Категории: