Време е всеки да реши от коя страна е

четвъртък, 3 май 2018

 

ПОЗИЦИЯ

на Атлантическия съвет на България

относно поставянето под съмнение на активното членството на България в НАТО и ЕС

 

В последните няколко седмици ставаме свидетели на нееднократни заявления, оспорващи необходимостта от членството на България в НАТО и технологичното превъоръжаване на българската отбрана. Неизменно, те биват придружавани от откровени неистини и манипулации. В тази връзка Атлантическият съвет на България подчертава:

  1. Членството на България в НАТО е осъзнат национален избор, благодарение на който нашата страна влезе в зона на стабилност, включваща над 930 млн. граждани на страните-членки, произвеждащи над 48% от световния брутен вътрешен продукт.
  2. Благодарение на тази сигурност и стабилност, общия европейски пазар, частната инициатива и програмите за подпомагане на ЕС, брутният вътрешен продукт на България се увеличи от $13 млрд. през 2000 г. до $53 млрд. през 2016 г.
  3. Макар в българското общество да съществува неудовлетвореност от развитието на страната след началото на ХХI век, никой от отричащите нашето членство в НАТО и ЕС не е в състояние да предложи по-добра алтернатива. Зад отричането на българския избор за европейско бъдеще не стои нищо друго освен частни интереси и негативизъм, подкрепяни от тези, които желаят разпокъсването на Европа.
  4. Инвестирането в отбраната на страната, като цяло, и извършването на технологично превъоръжаване, в частност, е на първо място императивна необходимост, произтичаща от задълженията на българската държава към обществото и всеки един български гражданин. Изграждането на силна армия е необходимо условие и за нашето адекватно участие в системата за колективна отбрана на НАТО.
  5. Манипулативните внушения, че отбраната на България днес е възможна с поддържането на безвъзвратно остарялата наследена съветска техника, а придобиването на ново западно оперативно съвместимо въоръжение и техника е необходимо заради чужди интереси или външен натиск, е израз на преднамерено  заблуждаване на българското общество. Подобни послания изразяват тотална безотговорност спрямо сигурността на държавата и обществото в днешните условия на все по-сериозни предизвикателства, идващи от Изток и от Юг.
  6. Необходимата инвестиционна програма за превъоръжаване, възлизаща на милиарди левове, трябва да се реализира не защото, по думите на министъра на финансите Владислав Горанов, „военните искат нови играчки“, а защото България трябва да се погрижи за своята национална сигурност като поддържа достатъчно силна армия. Опасна илюзия е да се мисли, че страната ни може да бъде под защитата на член 5 от Северноатлантическия договор, като в същото време продължава да пренебрегва отбраната си. Така държавата ни не се грижи нито за своята, нито за съюзната отбрана и сигурност. Такова поведение не просто кара България да изглежда несериозно пред съюзници и съперници, но най-важното – руши държавността в очите на българските граждани.
  7. Въпросът за българо-руските отношения трябва веднъж за винаги да бъде изяснен и поставен на здрава принципна основа. Нито България, нито НАТО и ЕС възприемат Руската федерация като враг. Москва официално обяви във Военната си доктрина НАТО за „основна външна военна опасност“. Докато Русия анексира със сила територии на чужди държави, подкрепя сепаратистки движения, включително и военно, води политиката на военни интервенции, оказва натиск срещу свои съседи, подкрепя престъпни диктаторски режими и пряко се намесва във вътрешните работи на страните от НАТО и ЕС, с цел да отслаби двата съюза, тя не може да бъде разглеждана като партньор.
  8. Всички опити България да се представя като „мост“ между Запада и Руската федерация и като „балансьор“ в отношенията на НАТО и ЕС с Руската федерация, както и внушенията, че членството в ЕС е възможно без това в НАТО и че между двата съюза ще настъпи разлом, са предназначени за вътрешна манипулативна употреба. Целта е гарантирането на политическите и бизнес интереси и дивиденти на национално безотговорни кръгове у нас, обвързани с руските интереси.

 

Поведението и последните изявления на представители на политическа партия от управляващото мнозинство (ПП „Атака“), на друга подкрепяща правителството партия (ПП „Воля“) и на министрите на отбраната, финансите и икономиката не могат да се приемат като лични мнения, които не обвързват българското правителство или ПП „ГЕРБ“. Наложително е ПП „ГЕРБ“ още сега да се определи на коя страна в действителност стои – на страната на реваншистките сенки от миналото или на тази на силите, които ще осигурят европейско бъдеще и просперитет на идните поколения. Време е ПП „ГЕРБ“ да покаже, че „Е“ в нейната абревиатурата наистина значи европейско, а не евразийско.

Независимо от личните предпочитания на едни или други политически лидери или групи от населението, единствената реална възможност за успешно развитие на България е все по-тясното ѝ интегриране в НАТО и ЕС и в поддържането и развитието на лоялни отношения с нашите съюзници. Срещу тази перспектива противниците на европейския и евроатлантически път на България не могат да предложат никаква алтернатива и работещи решения.

 

Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

 

Категории: